Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima prisustvovao je  22. maja Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave crkve Svetog oca Nikolaja, koju je po prvi put u Zemunu služio Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje vladike bačkog Irineja i zemunskog sveštenstva.

Mnogobrojni vernici u radosti praznika prenosa moštiju Svetog Nikole, arhiepiskopa mirlikijskog i čudotvorca bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine.

Nikolajevska crkva u Zemunu se nalazi u starom istorijskom jezgru Zemuna, ispod srednjovekovne tvrđave Gardoš. Građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuvaju čestice moštiju Sv. apostola Andrije Prvozvanog i Sv. Nektarija eginskog čudotvorca i mitropolita pentapoljskog.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstVažne informacije i izmene za sve korisnike Google Photos aplikacije
Sledeći tekstVakcinacija građana na zemunskom keju