Vojnograđevinska ustanova Beograd raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekata za smeštaj aviona MiG-29 na aerodromu Batajnica.

Kako je navedeno u tenderu, planirana je izgradnja 8 montažnih hala za smeštaj migova 29 i još jedng, devetog objekta za smeštaj sredstava za njihovo ospluživanje uz stajanku „B“ na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.
Tražena tehnička dokumentacija obuhvata idejno rešenje i glavni projekat sa svim detaljima neophodnim za izvođenje radova.
Investitor izgradnje je Vojnograđevinski centar Beograd, kao izvršni organ Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.
Lokacija za gradnju obuhvata površinu od oko 4 ha a gradiće se osam prizemnih slobodnostojećih lučnih hala (4 protočne i 4 neprotočne) veličine od po 525m², ukupne površine 4.200m².
Napominje se da je zbog bombardovanja predmetne lokacije tokom NATO agresije 1999. godine, pre izvođenja radova potrebno izvršiti pirotehničko i pirotehničko sanitarno i protivpožarno obezbeđenje lokacije.
Budući hangari će osim osam aviona tipa MiG-29 biti namenjeni i smeštaju drugih domaćih i stranih vazduhoplova, prilikom posete aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“.
Nakon što su u maju dopremljena prestala dva miga 29 iz beloruske donacije, Srbija sada raspolaže eskadrilom od 14 ovih lovačkih aviona.
Izvor: eKapija, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Prethodni tekstUređenje privredne zone
Sledeći tekstVremeplov, 16. septembar