Žitelji Batajnice moći će da budu sahranjeni na parceli pored auto-puta, na starom više nema mesta.

Stanovnici Batajnice skoro šest godina svoje najmilije sahranjuju na okolnim gradskim grobljima, jer na njihovom večnom počivalištu više nema slobodnih mesta.

Kako bi se ovaj problem rešio nadležni su planom detaljne regulacije odabrali lokaciju u neposrednoj blizini izlaza Batajnice na auto-put, i u toku je izrada urbanističkog projekta. Radovi na izgradnji samog kompleksa počeće sledeće godine.

„Do kraja ove godine biće pokrenuta javna nabavka za izradu prve faze tehničke dokumentacije, a po njenom završetku i pribavljanju građevinske dozvole planiraće se sredstva za izgradnju“ – objašnjavaju nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju. „Planirano je da osim mesta za sahranjivanje budu izgrađene i pristupne saobraćajnice, parking za posetioce kao i objekti koji će se naći u funkciji groblja“.

Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele, a biće napravljeni i grobovi za polaganje urne kao i „Vrt sećanja“, kapele i pravoslavni hram sa crkvenim domom. Na površini od dva hektara biće napravljene i zelene površine sa punktovima za odmor na kojima će biti postavljene klupe i prateći mobilijar.

Ipak, dok se ovi radovi ne sprovedu u delo blizu 70.000 meštana Batajnice i dalje je prinuđeno da svoje najmilije sahranjuju na gradskim grobljima koja su udaljena i po 20 kilometara. Za večna počivališta najmilijih uglavnom biraju groblja u Ugrinovcima i Dobanovcima, ali i na Orlovači ili Zbegu jer na batajničkom ne postoji nijedno slobodno grobno mesto, godinama unazad. Ipak, dešava se da slobodna grobnica može da se nađe „ispod ruke“ ali po paprenim cenama koje dostižu i 5.000 evra. Uglavnom ih pojedini vlasnici koji su ih otkupili davnih dana sada ih preprodaju po trostruko većim cenama.

Prethodni tekstBatajnica dobija četiri trake
Sledeći tekstSrbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu