Svakog 5. novembra, dana u kom se obeležava Praznik opštine Zemun, kada je slavna srpska vojska pre 103 godine oslobodila Zemun i pripojila ga matici Srbiji, polažu se venci na Spomen-kosturnicu palim borcima Prvog svetskog rata kod Hariševe kapele na Zemunskom groblju.

Ove godine su venac položili i poklonili se senima slavnih predaka predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević i predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić.

Svečanost obeležavanja Praznika opštine Zemun u velikoj sali u Kosovskoj 9 otvorila je a kapela izvođenjem himne Republike Srbije Jana Šantrić učenica Zemunske muzičke škole “Kosta Manojlović“.

Posle odavanja minuta ćutanja svim poginulim za oslobođenje Srbije i Zemuna, svečanu sednicu Skupštine Gradske opštine Zemun, kojoj su osim odbornika Skupštine prisustvovali ugledni gosti iz političkog i privrednog života, otvorio je predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić, koji je pozdravio goste.

“Posle više od jednog veka naša je moralna obaveza da slavimo ovaj dan i da odamo počast tadašnjim junacima, ali i svim onim građanima Zemuna koji su radili i gradili Zemun kakav danas imamo i ostavili nam divno nasleđe različitih naroda i vera“, rekao je Gajić.

U govoru kojim se prisutnima obratio prvi čovek Zemuna, Gavrilo Kovačević, posebno je  istakao brojne projekte koji se realizuju i pripremaju kako bi se poboljšali uslovi života svih građana Zemuna.

“Na teritoriji Zemuna u toku je realizacija velikog broja projekata koji su važni za region i Srbiju, poput izgradnje saobraćajnih koridora, železničke infrastrukture, industrijske zone i ne manje važni oni lokalni“, rekao je Kovačević.

Izgradnja Batajničke petlje i Batajničkog bulevara, brze pruge Beograd – Budimpešta i pružnog prelaza u Batajnici, prvog Intermodalnog terminala sa logističkim centrom u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, proširenje Batajničkog druma, nova fabrika za proizvodnju kineskih “Sinofarm“  vakcina, moderna Kovid bolnica u Batajnici, zdravstvena stanica u Ugrinovcima, proširenje ambulante u Batajnici, rekonstrukcija centralne zgrade Doma zdravlja “Zemun“ i objekta na Avijatičarskom trgu, Uslužni centar GO Zemun u Batajnici, nova zgrada Poreske uprave, rekonstrukcija KSC “Pinki“, izgradnja podzemne garaže “Pinki“, obnova zdanja Komande vazduhoplovstva, započeta rekonstrukcija Ulice Kej oslobođenja, revitalizacija ulica na Gardošu i Starom jezgru Zemuna počev od rekonstrukcije Glavne i bočnih ulica, kao i onih u zemunskim naseljima, početak realizacije Pešačkog mosta od Keja do Velikog ratnog ostrva, fabrika za preradu otpadnih voda sa kolektorom, kilometri kanalizacione mreže u Starom jezgru Zemuna (6,6 km), kao i sekundarne ulične kanalizacione mreže u naseljima, vodovod u Šangaju i Altini, nova groblja u Batajnici i Ugrinovcima, renoviranje Zemunske gimnazije i osmoletke “Svetislav Golubović – Mitraljeta“, a u perspektivi i izgradnja prve srednje škole u Batajnici, vrtići “Pčelica Maja“, objekti za predškolce u Altini i Batajnici, Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju na kompleksu škole “Radivoj Popović“, moderan park u Altini, rekonstruisana igrališta u Prvomajskoj i Ulici Milana Uzelca, plan za eko park na Vojnom putu i dečija igrališta u Tršćanskoj, Nušićevoj i Ulici dr Nedeljka Ercegovca, sportsko-rekreativna sala u naselju Šangaj, rekonstrukcija objekta Centra za socijalni rad, nadvožnjak na potezu između Ugrinovačke, Pazovačkog puta i Dobanovačke ulice samo su neki od završenih, započetih i planiranih projekata o kojima je prisutne informisao predsednik Zemunske opštine.

“Građani su prepoznali da je politički i kadrovski kontinuitet garant napretka Zemuna i njihova podrška nas obavezuje da ispunimo postavljene ciljeve.

Bitno je napomenuti da je svaki kutak u Zemunu  važan i ne postoje prepreke koje ne možemo savladati“, rekao je Kovačević.

U nastavku svečanosti predsednik Gradske opštine Zemun je uručio Povelje za građanske zasluge sa medaljom – Zaslužni građanin Zemuna  Milovanu Zdravkoviću, doktoru dramskih umetnosti za doprinos u oblasti kulture, doc. dr Ratku Tomaševiću, upravniku Klinike za internu medicinu KBC “Zemun“ u oblasti zdravstva,  Milošu Bjelanoviću, direktoru Zemunske gimnazije u oblasti prosvete i Povelju o prijateljstvu sa ključem Zemuna povodom stogodišnjice visokog policijskog obrazovanja u Srbiji rektoru Kriminalističko-policijskog univerziteta, prof. dr Zoranu Đurđeviću.

U ime nagrađenih zahvalio se prof.dr Zoran Đurđević.

Nakon što je predsednik Skupštine GO Zemun zaključio svečanu sednicu, na binu je izašao Lazar Jončić, učenik SMŠ “Kosta Manojlović“, koji je na harmonici izveo popularnu kompoziciju Rišara Galijana “Valcer za Margo“.

Izvor: GO Zemun
Prethodni tekstRadovi na produžetku Belegiške ulice teku po planu
Sledeći tekstPotpisani ugovori za dodelu građevinskih paketa