Crkva Svetog Jovana Šangajskog u Batajnici obeležila je 2. jula hramovnu slavu. Arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski g. Vasilije, uz sasluženje sveštenstva.

Liturgiji i sečenju slavskog kolača prisustvovali su članovi veća GO Zemun Boško Radovanović, Vukašin Bojić i savetnik predsednika Gradske opštine Zemun Igor Vukčević.

Sveti Jovan Šangajski rođen je u Rusiji u mestašcu Adamovski, kao Mihailo Maksimović iz srpske plemićke porodice. Porodica Maksimović izbegla je u 18. veku u Rusiju pred najezdom turskih osvajača. Srpski jezik u kući nisu zapostavili. U vreme građanskog rata u Rusiji sa porodicom je došao u Srbiju.

Živeći kao izbeglica u oskudici bivši plemić zarađivao je za život svoje porodice prodajući dnevne novine. Ovog neobičnog i siromašnog prodavca novina svi su dobro znali u Beogradu po tome što je i zimi i leti išao bos. Svakoga jutra krenuo bi prvo u Patrijaršiju da tamo službenicima proda novine. Niko od njih nije znao da  plemić-asketa, vredni prodavac novina već ima dve diplome – Pravnog i Teološkog fakulteta.

Godine 1934. postao je episkop Ruske pravoslavne zagranične crkve i poslat je u kineski grad Šangaj. U Šangaju je osnovao Sirotište Svetog Tihona Zadonskog koje je udomilo čak tri i po hiljade dece.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstNela Mihajlović otvorila 46. Međunarodni festival monodrame i pantomime
Sledeći tekstFormiran cvetnjak u obliku natpisa „Zemun“