Najviša temperatura od kad postoje merenja do sada zabeležena je 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci i iznosila je 44,9 stepeni.

Usred smo talasa tropskih vrućina i ne samo da se mi osećamo kao da je napolju 70 stepeni, nego tako pokazuju i termometri. Naime, čitalac jednog portala poslao je fotografiju na kojoj se vidi da je njegov termometar ovog paklenog dana izmerio čak 68 stepeni.

Naravno da napolju nije tolika temperatura. Ipak treba znati da se temperatura ne meri tako što se termometar ostavi da se užari na asfaltu, na direktnom suncu, jer takvi podaci nisu pouzdani.

Termometri su u meteorološkim zaklonima koju su na suncu, na visini od dva metra. Drveni su i napravljeni tako da kroz njih cirkuliše vazduh. Unutar njih nalaz se instrumenti za merenje temperature i vlage. Zbog toga se kaže da je u pitanju temperatura u hladu, jer termometar nije direktno izložen suncu. To je temperatura vazduha koji udišemo, a on zasigurno nema 70 stepeni.

Kada bi termometar bio izložen suncu, trpeo bi direktno zagrevanje i pokazivao enormno veliku temperaturu. Ali to onda nije temperatura vazduha, već temperatura materijala od kog je termometar napravljen. Zbog toga je metalni termometar našeg čitaoca zabeležio temperaturu koja je dostigla 68. podeok.

Asfalt se zagreva tokom celog dana i izručuje toplotu. Ljudi izloženi suncu osećaju visoke temperature i mogu da dobiju sunčanicu, ali to nije temperatura vazduha, koja se meri.

U Srbiji su u prošlosti zaista zabeleženi neki temperaturni ekstremi, ali oni nisu ni približnih vrednosti kao lažne temperature sa termometata koji su stajali na suncu. Najviša temperatura od kad postoje merenja do sada zabeležena je 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci i iznosila je 44,9 stepeni.

Jul svakako i jeste najtopliji mesec u godini, te tropski talasi ne treba da nas čude. Prema podacima RHMZ-a, apsolutni maksimumi temperature u posmatranom periodu izmereni su u julu i kreću se u intervalu od 37.1 do 42.3 stepena.

Još jedan primer koji se pojavio na Instagram, zabeleženo je kako muškarac u glavnom gradu najpre digitalnim meračem izmerio 54 stepena u hladu dvorišta, a potom je izašao na suncu i merač je instant pokazao 60 stepeni.

Izvor: Telegraf, Foto: Privarna arhiva/Freepik
Prethodni tekstBesplatni letnji programi za decu u Zemunu
Sledeći tekstVremeplov, 9. jul