Svi ozimi usevi na teritoriji staropazovačke opštine su u dobrom stanju i velike temperaturne oscilacije poslednjih nedelja, za sada nisu ostavile negativne posledice.

Pošto je posejana u optimalnom roku, lepo je izbokorila i kratkotrajno zahlađenje u toku januara nije ostavilo oštećenja, jer je u danima kada su temperature spuštale do ispod 12 stepeni celzijusa bilo snežnog pokrivača.

U decembru je izmereno 70 litara, u januaru 40 litara vode po kvadratu, tako da vlage momentalno ima dovoljno. Pšenica i ječam dobro su trenutno dobro podneli i naglo povećanje temperature, ali svakako treba useve proveravati, jer su može pojaviti žutilo i druga oštećenja, ili bolesti.

Ratare u predstojećem periodu očekuje vrlo važan posao, a to je prihrana ozimih useva. Pšenica traži azot tokom cele vegetacije, ali treba uraditi hemijsku analizu zemljišta i na osnovu toga sračunati optimalne količine đubriva.

Još su u fazi nicanje ozimih useva izvršili tretman suzbijanja miševa, kojih i nije bilo mnogo, ali poljski glodari mogu uništiti useve i zato je savez poljoprivrednih stručnjaka da se oni pravovremeno suzbijaju i da se sprečava njihovo premnožavanje.

Izvor: rtvstarapazova.rs

Prethodni tekstNajopasniji TikTok izazovi
Sledeći tekstStruja će u Srbiji od 1. februara biti skuplja za 3,4 odsto