Evropska Unija donela je odluku da se u roku od tri meseca izradi digitalni sertifikat o vakcinaciji, koji će omogućiti ljudima da, uprkos pandemiji, putuju nesmetano.

Na ovoj sednici EU usaglasili su se da postoji sve veća podrška ka ovim sertifikatima koji bi se zasnivali na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice. Na samim zemljama članicama EU će biti da da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, ali će na nivou EU oni moći da se koriste za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Prvi korak je uspostavljanje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji, a rok za to je tri meseca. Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe.

KAKO TO UTIČE NA NAŠE GRAĐANE?

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da naša država ispunjava tehničke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata. Sa Grčkom su već započeti razgovori o mogućnosti međusobnog priznanja digitalnih sertifikata u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma, a ideja je da se postignu takvi bilateralni sporazumi i sa drugim zemljama.

Naš sertifikat o vakcinaciji na sebi sadrži QR kod, te je pretpostavka predstavnika YUTA da, uz određene izmene, taj sertifikat može biti digitalan i očitan na svakoj granici. Naš sertifikat je dvojezični i pored imena i prezimena postoje informacije o datumu, mestu vakcinacije i vrsti.

MANA – ĆIRILIČNA IMENA I PREZIMENA

Ono što se napominje kao mana na našem sertifikatu jeste to kada se očita QR kod, ime i prezime je na ćirilici. Svi ostali podaci su dvojezični. Aleksandar Seničić iz YUTA smatra da i to vrlo lako i brzo može da se promeni i tehnički prilagodi.

DA LI JE VRSTA VAKCINE USLOV?

Zajednički stav jeste da vrsta vakcine neće biti uslov za putovanje. Kako se navodi, to potvrđuje stav EU da se odredi samo prema vakcinaciji, ali ne i prema vrsti vakcine. Mađarska je već počela vakcinaciju sa kineskom vakcinom, u pregovore za istu ušli su Slovačka, Poljska i Grčka.

KAKO ĆE PUTOVATI ONI KOJI NISU VAKCINISANI?

Oni koji ne budu imali sertifikat o vakcinaciji putovaće, najverotvatnije, isto kao i prošle godine ili prema uslovima koji i sada važe. To je negativan PCR test i eventualno karantin kada se otputuje u drugu zemlju. Pretpostavka je da će svaka zemlja za sebe određivati uslove i možda i zatvarati granice za one koji su nevakcinisani.

STAV SZO – NIJE VREME ZA KOVID PASOŠE

Stac Svetske zdravstvene organizacije je da još uvek nije vreme za uvođenje kovid pasoša jer se smatra da će se time pomešati prioritetne grupe za vakcinaciju. Stava su da će ljudi „trčati za vakcinom“ zbog putovanja, a možda im vakcina zapravo ne treba toliko hitno, kao starijim ili bolesnim ljudima.

Izvor: Blic
Prethodni tekstVeliki uspeh batajničke odbojke
Sledeći tekstVremeplov, 1. mart