Za osnovne i srednje škole u celoj zemlji sutra počinje zimski raspust, a zvanično, na pauzi će biti od 21. decembra.

Đaci će u klupe ili na onlajn nastavu da se vrate 18. januara. 

Prvo polugodište za decu iz centralne Srbije završava se mesec dana ranije nego inače, a ta odluka je doneta zbog pogoršanja epidemiološke situacije. U školama kažu da su, uprkos svemu, uspeli da pređu gradivo kako je predviđeno planom i programom koji su, zbog izmena školskog kalendara, modifikovani.

Takođe, zaključene su i ocene, a izuzetak je mali broj učenika koji su ostali neocenjeni jer su bili u izolaciji ili bolesni. Zbog epidemiološke situacije ove godine, ostavljena je mogućnost da učenici iz ovih razloga ostanu neocenjeni.

Njima to neće naneti nikakvu štetu, jer će u drugom polugodištu nadoknaditi i gradivo i ocene.

„Gradivo koje nismo uspeli da pređemo, obradićemo u drugom polugodištu“ – kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ „Olga Petrov“ u Beogradu.

„Ocene smo zaključili, vodeći računa o deci koja su dugo bila u izolaciji. Pratili smo epidemiološku situaciju od početka školske godine i računali smo da može doći do prekida nastave, tako da smo sve ovo spremno dočekali“ – dodaje ona.

Ona ističe da u ovoj školi nije bilo zaražene dece, bilo je učitelja koji su se inficirali, ali su im pronađene zamene, tako da ni najmlađi osnovci nisu ispaštali.

Da je prvo polugodište uspešno privedeno kraju kaže i direktor beogradske OŠ „Karađorđe“ Obrad Drakulić.

„Mlađi osnovci su imali normalnu nastavu, a stariji su imali onlajn časove po 45 minuta. Deci koja nisu imala tehničke mogućnosti, obezbedili smo laptope, tako da je predviđeno gradivo pređeno“ – kaže Drakulić.

„U drugom polugodištu imaćemo dosta vremena, jer ono traje pet meseci. Kada se ponovo vratimo na nastavu, posle raspusta, čekaju nas tri i po meseca napornog rada bez prekida, sve do uskršnjeg raspusta“ – zaključuje on.

Izvor: srbijadanas.com, Foto: lookstudio
Prethodni tekstVremeplov, 18.decembar
Sledeći tekstMagla i tokom vikenda, vozači oprez za volanom