Priprema deteta za polazak u vrtić tokom leta može biti izazovna, ali sa pravilnim planiranjem i pripremom, možete učiniti tranziciju glatkom i prijatnom za vaše dete.

Nije rano za pripremu, važno je krenuti na vreme kako bi dete osetilo promene koje ga čekaju i proživelo ih sa što manje stresa.

Predstavljamo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da pripremite dete za polazak u vrtić.

Upoznavanje sa novom rutinom

Leto je idealno vreme da započnete uspostavljanje nove rutine koja će biti slična onoj u vrtiću. Postavite redovno vreme za buđenje, obroke, igru i spavanje kako biste pomogli detetu da se navikne na raspored koji će pratiti u vrtiću. Ovo će pomoći detetu da se oseća sigurno i pripremi za promene koje dolaze.

Zapravo se svi opustimo tokom letnjih meseci, ne pratimo raspored spavanje jer je napolju prijatno vreme i želimo što duže da uživamo u letnjim večerima. Slično je i sa decom ali ako dopustite mališanima da se opuste oni će nove radne obaveze tokom septembra doživeti stresno.

Stručnjaci predlažu da postepeno u toku letnjim meseci navikavate dete na novi režim ustajanja, odlaska u krevet, jela, bez mnogo priče o predstojećim vremenima. Dete će spontano prihvatiti novu rutinu i neće je shvatiti stresno i napraviti gard.

Razgovarajte

Razgovarajte sa detetom o tome šta može da očekuje u vrtiću. Objasnite mu šta je vrtić, šta će raditi tamo, ko će biti njegove vaspitačice i kako će provoditi vreme sa drugom decom. Odgovarajte na sva pitanja koja dete ima i pokušajte da ga ohrabrite i umirite.

Nemojte svakodnevno potezati istu priču, zainteresujte dete za razgovor o vrtiću na pozitivan način. Dete će vam samo postavljati pitanja u toku igre, šetnje i vi spontano odgovarajte na njih. Podelite svoje pozitivno iskustvo o vrtiću sa detetom, dopustite mu da uvidi da ste i vi prošli kroz slične procese tokom odrastanja.

Posetite vrtić

Ako je moguće, organizujte posetu vrtiću pre nego što dete krene. Mnogi vrtići u toku leta rade jednokratno, proverite da li odabrana vaspitačica ima vremena da predstavi vrtić vašem detetu i kada možete doći u posetu. To će omogućiti da se dete upozna sa prostorom, igračkama i vaspitačem. Dete će dobiti jasan uvid u vrtić i prihvatiće mnogo pozitivnije polazak jer će se osećati sigurno.

Razvijanje socijalnih veština

Podstičite dete da razvija socijalne veštine kako bi se osećalo udobno u grupi vršnjaka. Organizujte igre sa drugom decom ili aktivnosti na kojima će dete moći da vežba deljenje, saradnju i komunikaciju. Ovo će mu pomoći da se oseća samopouzdano i spremno za interakciju sa drugom decom u vrtiću, a leto je savršen period za druženje.

Odvajanje od roditelja

Ako dete nije naviknuto na odvajanje od roditelja i iz okvira porodice, letnji period je idealno vreme da se postepeno navikne na ovu promenu. Počnite sa kratkim periodima odvajanja tokom igre sa drugom decom ili posetama kod prijatelja i rođaka. Postepeno povećavajte vreme odvajanja kako bi dete postalo udobnije sa idejom da bude odvojeno od roditelja.

Možete organizovati samostalni odlazak kod bake i deke na jedan ili na nekoliko dana, kako bi se dete osetilo samostalno i kako bi naviklo na vaše odsustvo.

Insistirajte na samostalnosti

Podstičite dete da razvija samostalne veštine koje će mu biti korisne u vrtiću. To može uključivati oblačenje, pranje ruku, jedenje , odlazak u toalet i sl. Pohvalite dete, recite mu da ste ponosni na njega kako bi ga podstakli da napreduje.

Izvor: Objektiv.rs

Prethodni tekstKakva su se vina pila nekada u srpskim kafanama
Sledeći tekstPrevaranti operišu i u digitalnoj sferi, povrat novca praktično nemoguća misija