Biti roditelj najlepši je, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima, s pitanjima odgajaju li svoje dete pravilno.

Kako bi roditeljima olakšali, stručnjaci za odgoj skupili su 13 pravila koja čine ‘sveti gral’ odgoja. Ovo je kažu, sve što morate znati o odgoju deteta…

1. Dozvolite detetu da pogreši

Želite li odgojiti samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez da mu vi pomognete. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, primer, zna sam oprati rublje – iziskuje trenutnu nelagodu.

Pre nego uskočite pomoći detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se ‘Je li moje dete u opasnosti?’ Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba obaviti zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaćeg zadatka

1. pravilo: Prvo napravi ono najteže.

2. pravilo: Makni mobilni. Za domaći zadatak detetu će možda trebati tehnologija, poput računara, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove.

3. pravilo: Čim je domaći zadatak gotov, složi torbu za sutra i stavi je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dete lako može usvojiti pa ćete ga vi puno manje morati ‘gnjaviti’ zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi besa često se događaju zato jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Praktikujte svakodnevne činove dobrote

Učite svoje dete da drugima trebamo pomagati svaki dan, a ne samo kada su blagdani. Podstaknite dete da barem jednom nedeljno učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili susedu počistiti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti što znači biti zahvalan.

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svako veče idu spavati u isto vreme.

6. Pustite ga da čita što želi

Deca koja čitaju iz vlastitog zadovoljstva razvijaju puno šire poglede na svet i tako su puno bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dete u slobodno vreme čita što želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

7. Nemojte davati detetu novac kada pospremi svoju sobu

Nagradite li dete sa parama kada pospremi krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto napravi ili da vam pomogne u obavljanju kuhinjskih poslova. Detetu možete davati mesečni džeparac kako bi učilo pravilno raspolagati novcem i za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.

8. Učite ga hrabrosti

Želite samouvereno dete? Neka iz vašeg primera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Primerice, idite sami u bioskop i posle objasnite detetu zašto to nije nešto zbog čega bi se trebao osećati neugodno (mnogi odrasli ne žele ići sami u bioskop jer im je nelagodno). Ili, neka vas dete vidi kako se smete kada shvatite da ste celo jutro nosili majicu naopačke, umesto da vas je sram.

9. Ne kuvajte posebne obroke za dete

Deete mora naučiti jesti ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora pojesti sve što ste spremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranljivost. Puno je važnije što sve dete pojede tokom dana ili nedelje, nego jedan balansirani obrok.

10. Posebno pažljivi budite kada navrši 14 godina

Želite li da vaše dete što pre počne razmišljati vlastitom glavom, što češće započnite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primer, šta ima novoga kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kime se druži.

11. Pobedite strahove zdravim razumom

Boji li se dete psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Recite ‘Gle, psić! Ajmo pitati vlasnika možemo li ga pomaziti i opipati kako mu je krzno mekano’.

12. Kako bi malo dete bilo tiše, snizite svoj glas umesto da ga povisite

Na ovaj način dete će se fokusirati na ono što mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. ‘Želiš li čuti što ćemo sada raditi, skači na jednoj nozi’. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dete

Želite li biti što bolji roditelj, prvenstveno morate voditi računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave radi dece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osjećaju krivicu jer puno rade pa svo slobodno vreme žele posvetiti deci. Ali, takvo ponašanje često rezultira emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vreme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.

Izvor: atma, Foto: Josh Willink
Prethodni tekstVremeplov, 1. mart
Sledeći tekstGO Zemun: Asfaltiranje Dobrovoljačke ulice