„Sat otkucava“ je maksima pod kojom se obeležava ovogodišnji 24. mart, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, s obzirom na ocenu Svetske zdravstvene organizacije da svetu ponestaje vremena za delovanje na obavezama za eliminaciju tuberkuloze koje su preuzeli globalni lideri.

„Sat otkucava“, kako je navedeno, posebno je važna poruka u kontekstu aktuelne pandemije korona virusa, koja je globalno ugrozila napredak inicijative „kraj tuberkuloze“ koja je deseti uzročnik smrti u svetu.

U našoj zemlji, po poslednjim validnim statističkim podacima, broj obolelih od ove bolesti u konstantnom padu je još od 2017. godine, kada su prijavljena 743 slučaja, a niska stopa obolevanja od tuberkuloze uspostavljena je i zahvaljujući dobroj kontroli koja se sprovodi u zatvorima i kod osoba pod rizikom. Zbog toga, Srbija se svrstava među zemlje sa niskim opterećenjem tuberkulozom u regionu, jer je u 2003. godini obolevalo je 37 osoba na 100.000 stanovnika, da bi taj broj sada bio oko 10.

– I dalje nemamo obolelih od rezistentnih oblika tuberkuloze kao i onih koji su udruženi sa imunosuprimirajućim bolestima, a koji su teži za lečenje. Najčešće zastupljeni oblik je plućna tuberkuloza. Želimo da istaknemo da i za vreme COVID-19 pandemije, gde je stavljen akcenat na respiratorne simptome i širenje putem kontakta, imamo pacijente gde je postavljena dijagnoza tuberkuloze pluća putem mikrobioloških analiza, radioloških tehnika, ali i invazivne pulmološke dijagnostike, tako da se na ovu bolest uvek misli, a u cilju blagovremenog postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja. Takođe je neophodno da se sva lica iz neopsrednog kontakta sa obolelim pregledaju da bi se isključilo da li možda i među njima ima obolelih – kaže dr Đorđe Jovanović, pneumoftiziolog Opšte bolnice Valjevo.

On savetuje da svi pacijenti koji imaju respiratorne simptome a koji ne moraju da ukažu na COVID infekciju, neophodno je da se jave lekaru u cilju pravovreme dijagnostike i lečenja.

Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se u znak sećanja na 24. mart 1882. godine kada je dr Robert Koh zapanjio naučnu zajednicu objavljivanjem da je otkrio uzrok tuberkuloze, TB bacil. U vreme Kohove najave u Berlinu, tuberkuloza je besnela Evropom i Amerikom, uzrokujući smrt jednog od svakih sedam ljudi. Kohovo otkriće otvorilo je put ka dijagnozi i izlečenju tuberkuloze.

Ipak, na planeti godišnje od tuberkuloze oboli 10 miliona ljudi, od čega je milion dece, a 4.500 ljudi podlegne ovoj bolesti svakog dana.

Izvor: blic.rs
Prethodni tekstVremeplov, 24. mart
Sledeći tekstPreminuo glumac Vlasta Velisavljević