Vlasnici četvorotočkaša u Srbiji u obavezi su da imaju zimske gume od 1. novembra do 1. aprila, od kada počinje zamena letnjim pneumaticima.Mnogi vozači ovo neretko prolongiraju, ipak, iako ih zakon ne obavezuje, zamena zimskih guma letnjim preporučuje se kako zbog ekonomičnosti i uštede, tako i zbog same bezbednosti.

Sa stanovišta samih troškova, mnogo je ekonomičnije leti imati letnje gume, a zimi zimske jer su zimske po svojoj strukturi mekše od letnjih i znatno se brže troše. Sa aspekta zakona, vozači mogu da voze sa zimskim gumama i svih 12 meseci u godini, ali će te gume trajati dosta kraće i mnogo će biti ekonomičnije da se menja zimski i letnji set kada je to potrebno”, kaže za direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Kako napominje, sa druge strane u ovom slučaju ne sme se zanemariti ni bezbednost. “Zimske gume kada je kolovoz topao imaju dosta lošije kočenje u odnosu na letnje gume, tako da se trag kočenja produžava u slučaju potrebe za naglim kočenjem, a upravo ta dužina zaustavnog puta može biti presudni faktor da li će doći do saobraćajne nezgode ili ne”, navodi Okanović.

Cene variraju u zavisnosti od vrste vozila

Iako vozači nemaju zakonsku obavezu zamene zimskih guma, u auto-servisima i vulkanizerskim radnjama u ovo doba godine uvek su ogromne gužve, dok cene zamene pneumatika variraju u zavisnosti od vrste vozila.

“Trenutno je ogromna gužva u našem servisu i tako je svake godine krajem marta početkom aprila. Kada je reč o cenama zamene guma, one se kreću od 500 do 1.700 dinara, u zavisnosti od veličine točka i vrste vozila. Sve zavisi da li je u pitanju putnički, džipovski ili kombi program”, kaže Mirjana Adamović iz beogradskog auto-servisa “Adam”.

Za teretna vozila kao što su kamioni, viljuškari ili autobusi važe drugačije cene, ipak u ovom servisu napominju da oni uglavnom rade poluteretni program koji se pre svega odnosi na kombi vozila. Kako kaže Adamović, cene zamene guma za poluteretna vozila kreću se od 800 do 1.100 dinara.

Hoteli za gume sve popularniji

Mnogi vlasnici automobila, naročito u Beogradu, nemaju prostor za odlaganje i skladištenje guma koje nisu malih gabarita, pa su sve popularniji takozvani hoteli za gume.

“Ova usluga je uveliko dostpuna vozačima. Vlasnici vozila sve češće koriste ovu pogodnost, pa prilikom zamene svoje gume ostavljaju kod nas. Na mesečnom nivou cene za ovu uslugu kreću se od 120 do 200 dinara po točku. Ne plaća se ništa unapred, već prilikom same zamene, u zavisnosti od toga koliko su gume bile u našem servisu”.

Na pitanje da li je u tom slučaju za vlasnike automobile bolja odluka da kupe univerzalne gume za sve sezone, Adamović objašnjava da oni takvu vrstu guma preporučuju samo za ljude u gradskim sredinama.

“Univerzalne gume za sve sezone preporučujemo ljudima koji su bazirani samo na gradsku vožnju, tamo gde su zime blage i gde nema snega. U sredinama gde su zime ozbiljnije, gde ima snega i u planiskim predelima, ove gume znaju ponekada da iznevere vozače”, zaključuje Adamović.

Izvor: biznis.rs, Foto: shutterstock
Prethodni tekstStiže električni robot za povrtarstvo
Sledeći tekstNacionalna služba za zapošljavanje finansira stručnu praksu, obuke i pripravnike