Na atarskom drumu od Belegiša do Petrovićeg salaša uskoro će biti posađeno preko 2000 stabala hrasta lužnjaka.

Sadnice su donacija Srbija šuma a pokrovitelj akcije je lokalna samouprava opštine Stara Pazova sa kojom imaju belegiški lovci imaju odličnu saradnju, kao i sa poljoprivrednicima, koji su pomogli pri ravnanju atarskog puta.

Lovci su ujedno pripremili i bagremove kolčiće za potporu mladicama, jedan deo je posađen prethodnih dana, jer je akcija pošumljavanja započela 1. aprila. Miroslav Stanisavljević – Kili, predsednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Belegiša kaže da će biti zasađeno preko 2000 sadnica na putnom pojasu od 5 km:

„Negde smo sadili u tri reda a negde u dva reda, na delovima gde se drum sužava i kako bi kombajni mogli prolaze i sa jedne i sa druge strane a da niko nikom ne smeta. Sadnice ćemo održavati, ukoliko sad kiša ne padne, moramo ih zalivati dok se sadnica ne primi. Zabodi graničicu i čekaj drvo“- ističe Stanisavljević.

U lovačkom društvu sa 80 aktivnih članova imaju i osmoro mladih, među kojima su i devojke. Jovana Vujinović je došla da pomogne koliko može kako kaže, jer zna da drveće pruža višestruku korist:

„Na ovim mesima će moći životinje da se sakrivaju, da imaju hladovinu i sklonište pod kiše i vetra. Takođe, pomoći će i selu kada vetar duva da ublaži košavu.“

Nakon posla članovi društva su pripremili hranu i osveženje.

Ovo što sad radimo biće za buduće generacije, jer od ovih sadnica kroz nekoliko godine biće velika stabla hrasta lužnjaka, koja će predstavljati odlično stanište za divljač, rekao je još Miroslav Stanisavljević, uz naglasak, da lovci vode računa o divljači koju u toku zimskih meseci i hrane, jer iznad svega im je stalo do njene zaštite i očuvanja prirode.

Izvor: rtvstarapazova.rs
Prethodni tekstMTU i Ministarstvo razvijaju nove smerove u Staroj Pazovi
Sledeći tekstOrganizovana revakcinacija i vakcinacija građana u Jakovu