Krajem 18. veka u opštini Stara Pazova podignuta je evangelistička crkva, koja se smatra najstarijom na području Balkana.

Prvo naselje koje je nastalo kolonizacijom nemačkog stanovništva iz oblasti Baden-Virtenberg, a koje je vremenom postalo i najveće nemačko naselje na području Srema bila je današnja Nova Pazova, a tada samo Pazova.

Kako je nastala Nova Pazova?
Takozvane podunavske Švabe, kako ih nazivaju, su na tle Srema došle krajem 18. veka i tu se trajno nastanile po završetku Drugog svetskog rata.
Sve do 1958. godine je funkcionisala kao zasebna opština. Ali usled promena u vezi sa definisanjem teritorija opština, ona taj status gubi.

Inače je to gradsko naselje poznato po mnogobrojnim zanatskim radnjama, koje nude usluge različitih vrsta.

Saobraćajno je odlično povezana sa ostalim delovima naše zemlje. U blizini Nove Pazove se nalazi i deonica auto-puta koji spaja Beograd i Novi Sad, kao i železnička pruga.

Zanimljivosti o Pazovi
Kako se graniči sa Novim Banovcima, ne treba propustiti posetu pravoslavnoj crkvi, koja je posvećena Prenosu moštiju Svetog Oca Nikolaja. Ovaj pravoslavni hram je sagrađen 1777. godine i smatra se najstarijim u tom području.

U Novim Banovcima je i rimokatolička crkva, koja se smatra jednom od najstarijih katoličkih crkava na teritoriji Vojvodine. Posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije i zna se da je austrijska carica Marija Terezija bila pokrovitelj njene gradnje.

Krajem 18. veka, tačnije 1788. godine je u Staroj Pazovi podignuta evangelistička crkva, koja se smatra najstarijom na području Balkana.

U jednom od najvećih naselja opštine Stara Pazova, Golubincima, smešten je dvorac Šlos, koji je izgrađen 1767. godine.

Zbog velikog broja dudova, ali i uzgajivača svilenih buba, od 1830. godine je upravo na području Stare Pazove funkcionisala i radionica, u kojoj su odmotavane svilene čaure.

Osvetljenje je u Staroj Pazovi postojalo od 1895. godine, dok je 1909. godine tu osnovana i prva apoteka.

A ako posetite ovu interesantnu opštinu, koja je relativno blizu i Beogradu i Novom Sadu, sigurno ćete biti oduševljeni svim lepotama koje krije!

Izvor: Aleksandra Blažević/Telegraf.rs
Prethodni tekstVremeplov, 4.januar
Sledeći tekstPruga od Beograda do Novog Sada biće završena do kraja godine