Suočavanje sa posledicama klimatskih promena postaje nužnost i u našoj sredini. Zime postaju blaže, leta toplija, a efekti ovih promena postaju vidljivi u našem svakodnevnom životu. Iako je ova priča još pre neku godinu delovala kao pretnja koja dopire iz velike daljine, neophodnost da se naš grad i naši životi u njemu adaptiraju na klimu koja se sve brže menja postaje prioritetno pitanje.

Postoji način da svako od nas učestvuje u borbi protiv klimatskih promena i pomogne da im se naš grad i naša Opština lakše prilagode registristrujte se i interaktivnoj mapi označite lokacije na svojoj Opštini na kojima osećate da vas klimatske promene najviše pogađaju.

Možda je potreban hlad na nekoj autobuskoj ili tramvajskoj stanici? Česma u parkiću? Prepoznajete izvor zagađenja? Ili imate neki lep primer, ponosni ste na zelenilo u svom komšiluku? Obeležite tačku i obrazložite zašto je to mesto dobro ili loše, a ako je loše – ostavite predlog rešenja!

Brojna iskustva i mišljenja građana kasnije se objedinjavaju da bi se napravio opšti presek stanja uslovljenog klimatskim promenama u Beogradu.

Uvid u dosadašnje rezultate mapiranja dostupan je na: http://belgrade.terrifica.eu/results.php

Mapiranje je deo međunarodnog projektaTeRRIFFICA na kome je Centar za promociju nauke jedan od partnera, a sada se akciji pridružuje i Gradska opština Zemun. Pored Beograđana u mapiranju pozitivnih i negativnih efekata klimatskih promena u svojim gradovima učestvuju građani Pariza, Barselone, Poznanja, Minska i Fehte.

Klimatska akcija u Beogradu i u našoj opštini

Cilj projekta TeRRIFFICA je sveobuhvatno integrisanje podataka, istraživanja i akcija, kako bi se stvorio opšti pregled stanja u nekim delovima Evrope, a jedna od tih tačaka je i Beograd. Svestrani pristupi koji udružuju najširi krug građana, lokalne aktiviste, istraživače, donosioce odluka i druge angažovane pojedince imaju za cilj da pruže sveobuhvatne smernice za dalju borbu protiv klimatskih promena, prilagođavanje izmenjenim okolnostima i predviđanje budućih dešavanja.

Kao jedan od inovativnih načina da se što više ljudi uključi u traženje rešenja za izazove koje klimatske promene nose pojavljuje se koncept građanskih naučnih istraživanja (eng. Citizen Science), koji znači da javnost zajedno sa naučnicima adresira određeni problem kroz prikupljanje i analiziranje podataka, interpretaciju rezultata, ali i razvoj novih tehnologija i osmišljenih akcija delovanja.

Kroz akciju ”Rashladi grad!”, koja je usmerena upravo na motivaciju i uključenje građana, neki od Beograđana ozbiljno su doživeli svoju ulogu naučnih istraživača i ukazali na niz problema u gradu. Budi i ti aktivan građanin!

Potaknuti akcijom i kampanjom, građani Beograda naveli su i vrlo konstruktivne predloge kako da se situacija reši – dodatnom sadnjom drveća, ozelenjavanjem i uređenjem zelenih površina, izgradnjom zasena putem umetničkih instalacija i zelenila, izgradnjom javnih česama i prikladnijih autobuskih stajališta, sankcionisanjem nelegalnih ispusta otpadnih voda ili postavljanjem mobilnih zaštita od poplava, modernizovanim sistemom grejanja, zabranom paljenja smeća, uklanjanjem deponija, rešavanjem pitanja klizišta…

Poruka da svaki građanin može da doprinese klimatskoj akciji i poboljšanju uslova u gradu u kome živi ostaje ključna tokom ove godine, a građani Beograda pozvani su da sarađuju sa naučnicima i donosiocima odluka i daju svoj doprinos usporenju klimatskih promena i brizi o životnoj sredini učešćem u mapiranju.

Izvor: zemun.rs

 

Prethodni tekstCarinici mogu da ospore cenu robe koja stiže iz svetskih online prodavnica
Sledeći tekstNjihova imena treba zapamtiti