Kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm” položen je u zemunskom naselju Soko Salaš, čime je svečano označen početak radova.

Kamen temeljac su zajedno položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi “Sinofarm” vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik Vučić istakao je da je ponosan što Srbija zajedno sa kineskim i emiratskim partnerima, pokušava i čini se uspeva da reši i deo nekih globalnih problema i što počinje izgradnja potpuno novih kapaciteta za proizvodnju i punjenje vakcina.

– Drznuli smo se da budemo hrabri, odgovorni i ozbiljni, ali i da visoko podižemo lestvicu. Biće ovo regionalno čudo, a srpski ponos! Ovo su stvari koje ostaju, za koje živite, za koje se borite. Ovo je ono što menja stvarnost i donosi život ljudima. Hvala našim prijateljima iz NR Kine i UAE! Živelo naše prijateljstvo, živela Srbija! – poručio je predsednik Vučić.

U fabrici će se proizvoditi 30 miliona vakcina godišnje, a kapacitet je 40 miliona godišnje. Za punjenje i proizvodnju ugovorena je linija nemačke kompanije Sintegon, koja poseduje zaštitne sisteme protiv kontaminacije po svetskim standardima.

Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, i u prvoj fazi biće zaposleno 180 radnika.

Punjenje vakcina vršiće se u ”Hemofarmu”, do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Ceremoniji polaganja kamena temeljaca prisustvovao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima, ministri u Vladi Republike Srbije i čelnici Grada Beograda.

Izvor: zemun.rs, Foto: Predsedništvo Srbije i GO Zemun