U zemunskom naselju Soko Salaš počela je izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, zajedničke investicije Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, vredne 30 mil EUR, saopšteno je iz Vlade.
U novoj fabrici, koja će se u prvoj fazi prostirati na 11.800 m2, godišnje će se proizvoditi oko 30 miliona vakcina, a imaće kapaciteta za proizvodnju 40 miliona vakcina.

Plan je da fabrika bude završena u prvom kvartalu iduće godine, do kada će se punjenje Sinofarm vakcine raditi u Hemofarmu.

Kamen temeljac su, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, položili i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član Upravnog odbora kompanije Grupa 42 Kaldun Al Mubarak i generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Vučić je naveo da će do kraja marta naredne godine biti završen prvi pogon gde će se puniti kineske vakcine, a u drugoj fazi, do 2023. godine, biće izgrađen i pogon u kojem će se proizvoditi aktivna supstanca za vakcinu.

U fabrici će u prvoj fazi raditi 180 ljudi, od kojih će 40% biti visokostručni kadrovi, a u drugoj fazi biće zaposleno još 100 radnika – rekao je Vučić.

Izvor: eKapija
Prethodni tekst9. septembra dogodila se još jedna nesreća: Poginuo je Dalibor Andonov Gru
Sledeći tekstPoložen kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina