Nepodnošljive saobraćajne gužve u Zemunu biće rešene proširivanjem ulica Prvomajske i Teodora Hercla na četiri trake i gradnjom nadvožnjaka od Pazovačkog puta do Altine.

Kako je predviđeno Planom detaljne regulacije koju su usvojili odbornici na sednici održanoj u ponedeljak, na ovaj način povezaće se Tošin bunar sa Altinom, čime će se znatno smanjiti protok vozila u ulicama Cara Dušana i Glavnoj, odnosno rasteretiti staro jezgro Zemuna od tranzitnog saobraćaja.

Kako je rekao predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević zbog proširenja, desna strana Ulice Teodora Hercla, gde se nalazi između 30 i 40 kuća biće eksproprisano, kao i nekoliko lokala u Prvomajskoj.

– Ulica Teodora Hercla, nekadašnji Prilaz imaće četiri trake, a objekti na desnoj strani biće srušeni – objašnjava Kovačević. – Plan je bio na javnom uvidu tako da su vlasnici već upoznati sa tim, njima će biti isplaćeno sve u skladu sa propisima, a novac će dobiti i oni čije kuće nisu legalizovane a nalaze se u procesu ozakonjenja. Imali smo nezahvalnu situaciju zbog koje je donet amandman jer je nekih sedam lokala u Prvomajskoj trebalo da budu „skraćeni“ za 30 ili 40 centimetara, pa smo to ispravili i sačuvali smo sve što se dalo sačuvati.

Prema njegovim rečima, širina Prvomajske biće 13 metara, dve trake imaće po 3,5 a dve po tri metra. Nadvožnjak koji će se graditi na delu od Pazovačkog puta od raskrsnice sa Ulicom Nova 2 do Altine biće dugačak oko 290 metara, sa jednosmernom biciklističkom trakom i trotoarom za pešake, ukupne širine 21 metar. Još uvek je rano govoriti o tome kada će početi realizacija, jer je prvo neophodno uraditi eksproprijaciju, zatim projekat, dozvole, pripreme terena.


– Uskoro ćemo pokrenuti inicijativu da se počne sa realizacijom ovog projekta, jer imamo velike gužve u saobraćaju, a ovo je jedan od načina da se one smanje – kaže naš sagovornik. – Sličan plan u budućnosti čeka i Ugrinovačku ulicu ali s obzirom da će tu biti stanice metroa, čekamo da se utvrde detalji pa da vidimo šta je moguće uraditi. Razmišljamo i o Ulici cara Dušana jer su, uz Glavnu, sve to velike i vitalne saobraćajnice koje treba rasteretiti.

Glavnu obnavljaju 2022.
Sledeće godine u planu je rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu, a ove jeseni trebalo bi da počne obnova Keja oslobođenja. Na Keju biće zamenjene vodovodne cevi, a duž cele ulice biće postavljena nova javna rasveta, sređeni trotoari, dok će na kolovozu biti nove kocke.

Izvor: novosti.rs
Prethodni tekstVremeplov, 1. septembar
Sledeći tekstNova škola na temelju stare – „Vera Miščević“ u Belegišu primila prve đake