U budućnosti, kada 2033. projekat BG voz bude završen, Beograd će imati 223 kilometra gradske železnice, 76 stanica i 500 polazaka.

U planu su dve nove linije Železnik – Karaburma (14 kilometara) i Surčin – Obrenovac (24 kilometra), kao i izgradnja novih koloseka ka Lazarevcu i Barajevu, odnosno Sopotu i Mladenovcu.

Ovo je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na prvom prvom sastanku srpsko-ruskog naučnog i tehnološkog saveta za implementaciju projekta „Beogradski dijametri“. Na skupu se govorilo o razvoju gradske železnice i unapređenju mreže šinskog sistema saobraćaja u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harenko, predstavnnik ruske kompanije „Sinara“ zainteresovane za ulaganje u projekat, predsednici prigradskih opština koje će biti u sistemu BG voza, predstavnici Ministarstva saobraćaja.

BG-voz i metro su potpuno dva različita projekta koji čine jedinstvenu celinu, ali se razvijaju potpuno odvojeno. BG voz nam je posebno značajan zbog toga što će povezati centar grada sa prigradskim opštinama. Projekat se naslanja na postojeću železničku infrastrukturu, tako da ne pravimo novu železnicu, već koristimo postojeću i dograđujemo je zajedno sa „Železnicama Srbije“ i Vladom kako bi ona bila stavljena u funkciju gradske železnice – pojasnio je Vesić i podsetio da je nedavno usvojen Zakon o metrou i gradskoj železnici.

Vozovi sada saobraćaju na dve dve gradske linije Batajnica – Ovča (31,3 kilometra) i Resnik – Ovča (36 kilometara). Dve prigradske linije Mladenovac – Ovča (62 kilometra) i Lazarevac – Ovča (68 kilometara), nisu potpuno funkcionalne, pošto imaju mali broj polazaka. Do Lazarevca ih je sedam, a do Mladenovca samo tri dnevno.

– Ako želimo da ovi delovi grada budu povezani, treba da imaju bolju dinamiku. Trenutno imamo 197 kilometara gradske železnice i ukupno 104 polaska, a plan je da, kada projekat „BG voz“ završimo, imamo 223 kilometra, 76 stanica i 500 polazaka – ističe Vesić.

Prezentacije su održali Sekretarijat za javni prevoz, JKP „Beogradski metro i voz“, Saobraćajni fakultet i Saobraćajni institut CIP.

Izvor: novosti.rs
Prethodni tekstPeti literarni i foto konkurs „Moj ljubimac“
Sledeći tekstPrvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu „Deca i internet – pametno od početka“