Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine, dok dve trećine roditelja i vaspitača nema dovoljno znanja i veština da ih zaštiti od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta ’’Bezbedan internet za celu porodicu“ koji su pokrenuli UNICEF i Telenor, a sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta.

Na osnovu istraživanja sačinjen je prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu u Srbiji pod nazivom „Deca i internet – pametno od početka“. Vodič je namenjen roditeljima/starateljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od četiri do osam godina, deci i svima koji učestvuju u njihovom obrazovanju i vaspitanju, sa ciljem informisanja i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

U okviru projekta je razvijena i serija crtanih filmova namenjena najmlađima, koje možete pronaći na ovom LINK-u. 

„Deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu. Istovremeno, roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalne tehnologije na konstruktivan način, i kako da im pomognu da budu bezbedni na internetu. Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz provere svoje znanje iz digitalne pismenosti“, istakla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Vodič možete pogledati na ovom LINK-u.

Prethodni tekstŠta je predviđeno planom razvoja gradske železnice
Sledeći tekstJabuka i čokolada za zdravo srce