Ekipa emisije Kulturista u svojoj 52. epizodi posetila je Surčin i na kreativan način prikazala deo turističke posete Surčina i tako približila naše mesto svim onima koji ga ne poznaju dovoljno.

Posetu su započeli posetom Vazduhoplovnom muzeju, prvoj adresi kada stižete u Surčin vazdušnim putem. Ovde se čuvaju jedinstveni primerci vazduhoplova, pa se u muzeju može videti prvi avion koji je napravljen na ovim prostorima. Radi se o avionu Ivana Sarića, koji je konstruisan 1909. godine, a već 1910. godine njim se već letelo. Takođe posetioci muzeja mogu videti i krilo američkog noćnog bombardera F117-a, koji je oboren na početku bombardovanja naše zemlje, 27. marta 1999. godine.

U nastavku obilaska ekipa emisije obrela se u “Nacionalnom centru skijanja na vodi” u Bečmenu. Domaćin medijskoj ekipi u Nacionalnom centru bila je Tanja Delić, direktorka Javnog preduzeća “Sport i rekreacija”. Na ovom mestu se susreću zaljubljenici u adrenalinske sportove, kao i polaznici škole za skijanje na vodi, koja je za naše najmlađe stanovnike besplatna.

Uz ovo mesto, najmlađe najviše možete naći u S-klubu u Jakovu, koji je mnogo više od dnevne atrakcije, i pruža priliku za pravi odmor za porodice sa decom, kao i za ljubitelje uživanja na bazenima.

Lepota i istorijsko nasleđe manastira Fenek je nadaleko poznata činjenica, pa je danas sam manastir i njegova okolina neizostavni deo svakog puta kroz našu opštinu. Deo moštiju svete Petke koji se čuva u manastiru je svakako najvažnija relikvija, pa tako obilazak manastira počinjemo odatle. Ono što je sve iznenadilo, to je vinarija koja je izgrađena u sklopu manastirskog kompleksa, koja privlači sve više turista iz zemlje i inostranstva. Posebno se traži “kalvados”, rakija od jabukovog vina, čijem se ukusu ne može odoleti.

Stajkova kuća koja se nalazi u Boljevcima je sve više na mapi onih koji prolaze kroz ove krajeve, a tu se na jednom mestu nalazi rekonstukcija životnog prostora slovačkih i srpkih porodica sa ovog podneblja. Sve je to rezultat velike ljubavi i kolekcionarstva našeg domaćina Đorđa Milovanovića.

Poseta Surčinu završena je obilaskom “Nautičkog sela Biser”, pravom biseru naše opštine koje se nalazi u Boljevcima.

Sanja Elez Trojanović, direktorka Turističke organizacije gradske opštine Surčin predstavila je šta se sve nalazi na ovakvom jednom mestu, u čemu sve posetioci mogu da uživaju i šta ih sve ovde od zadovoljstava stvarno očekuje. Posebno je istakla sremački duh koji ovde možete osetiti i specijalitete po kojima smo nadaleko poznati.

Član opšinskog Veća gradske opštine Surčin Predrag Baroš koji je bio jedan od domaćina tokom ove posete ponosno je istakao da Surčin kao najmlađa gradska opština nudi i mnoštvo programa za mlade u ovom mestu. Posebno je naglasio rok koncerte i okupljanja.

Bojčinsko kulturno leto je već nešto što se prepoznaje, a ove godine je na tom mestu rekonsturisano gledalište, pa je tako gospodin Baroš pozvao sve da od sledeće godine budu dragi gosti na toj manifestaciji i posete bojčinske šume i kolebe.

Više informacija o turističkoj ponudi gradske opštine Surčin možete pregledati na internet stranici www.togos.rs.

Informacije o kulturnim manifestacijama na stranici www.kcsurcin.org.

Izvor: Emisija Kulturista
Prethodni tekstDeca su naše najveće bogatstvo i ponos
Sledeći tekstKoliko košta polazak đaka prvaka u osnovnu školu?