* Konkurs za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju biće objavljen sredinom avgusta
* Plaćen porez na imovinu jedan od uslova za prijavu

Već sredinom meseca 67 gradova i opština objaviće pozive građanima za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju, gde će polovinu vrednosti radova finansirati država.

Građani će imati 21 dan da se prijave, a potrebno je da podnesu šest dokumenata. Između ostalog, moraće da popune određeni formular, prilože kopiju lične karte, kao i rešenje o plaćenom porezu na imovinu i račun za struju.

Subvencije se neće odobravati za vikendice, već će se gledati da to budu kuće i stanovi u kojima se živi. Takođe, objekat koji se renovira mora biti legalizovan ili je u procesu legalizacije. Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju u avgustu – neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni, ali neki ih najavljuju već sredinom meseca.

Samo legalizovani
Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će biti izvođači radova. U toku je priprema oglasa za prijavu građana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

– Preporuka ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu – naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Sama prijava ima šest stavki koje treba ispuniti. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju – za stolariju, grejanje ili izolaciju. Drugi papir koji se prilaže jesu kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

– Kopija poslednjeg računa za električnu energiju je potrebna jer ćemo na osnovu njega utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti korak je i najvažniji – predračun ili faktura od izvođača radova koji će izvodi radove – dodao je Macura.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove za grejanje ili traže izolaciju zgrade, potrebna su još dva papirapotvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Posao za majstore
Građevinski stručnjak Goran Rodić smatra da je ovaj vid pomoći države značajna olakšica.

– To što će čak 50 odsto troškova da finansira država znači puno za domaćinstvo i zato verujem da će odziv građana biti ogroman. Sa druge strane, važno je napomenuti da će veliku korist od toga imati i mala i srednja preduzeća, kojima će posao u narednom periodu „cvetati“. Povećaće se proizvodnja građevinskih materijala, stolarije, stiropora… Preduzeća će prijavljivati za stalno svoje majstore u želji da ih zadrže, jer će posla biti toliko da će nam manjkati majstora. Verujem da će ovo trajati barem deset godina – kaže on i dodaje:

– Oduševljen sam što je država imala sluha i želju da pomogne svima, pa na konkurs mogu da se prijave i ljudi koji nisu legalizovali svoje objekte, jer takvih ima puno. Još bolje bi bilo kada bi uporedo sa ovim država omogućila i hitnu legalizaciju, jer u našoj zemlji postoji oko 1.330.000 stambenih objekata koji bukvalno „preko noći“ mogu da se legalizuju jer su ispunili sve uslove za to.

Dokumentacija za konkurs
formular
kopija lične karte svih članova domaćinstva
kopija rešenja o plaćenom porezu na imovinu
kopija rešenja o legalizaciji, građevinskoj dozvoli ili potvrda da je u procesu ozakonjenja
kopija poslednjeg računa za struju
predračun izvođača radova

Još jedna prijava u decembru
Kako je ranije najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministarstvo planira da za iduću godinu budu obezbeđena značajno veća sredstva iz budžeta i od međunarodnih finansijskih institucija, kako bi još veći broj njih imao priliku da zameni vrata i prozore, poboljša izolaciju ili zameni kotlove za energetski efikasnije.

Opštine i naselja koje finansiraju radove
Građani mogu da konkurišu u mestu prebivališta i to u Pećincima i Staroj Pazovi.

Izvor: Informer/Zaštitnik potrošača
Prethodni tekstIzgradnja sekundarne kanalizacije i pet fabrika za preradu otpadnih voda
Sledeći tekstBube priskaču u pomoć u borbi protiv ambrozije