Vinogradarstvo se u Srbiji intezivno razvija poslednjih decenija zahvaljujući reformama i podsticajima ove proizvodnje od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada Republike Srbije je usvojila Strategiju za razvoj vinogradarstva i vinarstva u narednih deset godina, koja treba da doprinese razvoju površina pod ovom kulturom u našoj zemlji kao u zemljama u okruženju, a takođe da se poveća proizvodnja domaćeg kvalitetnog vina. Obaveza proizvođača je da se upišu u Vinogradarski i Vinarski registar, kako bi mogli da koriste subvencije za ovu vrstu proizvodnje.

„Proleće je period kada je rezidba vinove loze najznačajnija mera u vinogradima, koja još uvek nije zvanično počela. Orezivanje vinove loze je veoma značajna agrotehnička mera predstavlja, slažu se svi stručnjaci i proizvođači, najvažniji korak u gajenju loze. Tradicionalno, većina proizvođača, rezidbu počinje sredinom februara, na dan Svetog Trifuna 14. februara, zaštitnika i slave vinogradara. Ovaj običaj prate i klimatske prilike u našim vinogorjima, jer se obično do sredine februara javljaju jaki zimski mrazevi, nakon toga nastupa toplije vreme koje vinogradarima pogoduje za obavljanje rezidbe, kako bi se završila do kraja marta, odnosno pre bubrenja okaca“, rekla je Zafirović, savetodavac u PSSS.

Osnovni ciljevi rezidbe su formiranje uzgojnog oblika stabla u mladim vinogradima, održavanje već formiranog obrazovanog stabla, regulisanje rodnosti i održavanje pravilnog odnosa između vegetativnog razvoja i visine prinosa, zrelosti i kvaliteta grožđa, regenerisanje i podmlađivanje starih čokota.

Dakle, savet je je svakako jasan, obezbediti više ruku i makaza i krenuti u rezanje vinograda u drugoj polovini februara, i očekivati sunčano leto, sa prosečnim dnevnim temperaturama, i padavinama ispod proseka koje će obezbediti odličnu berbu i mogućnost da se sav uloženi trud i rad isplati i naplati!

Izvor: hitradio.rs

Prethodni tekstZa vikend besplatno odnošenje kabastog smeća u Zemunu
Sledeći tekstBroj autobusa na gradskim ulicama smanjićemo na 250 do 300