Zaštititi višnje i trešnje od prouzrokovača bolesti i vaši. Zasadi višanja i trešanja se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja i sazrevanja ploda: od faze plod oko polovine krajnje veličine do faze početak obojavanja ploda. U toku je berba najranijeg sortimenta.

Monilija i pegavost lista

U periodu od 12. do 20. maja u više navrata zabeležene su velike količine padavina koje su dovele do pucanja pokožice ploda višanja i trešanja, naročito kod ranog sortimenta, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Oštećeni plodovi kao i plodovi koji se nalaze u početnim fazama sazrevanja su osetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži (Monilinia spp.), od kojih neke vrste imaju karantinski status u zemljama gde se izvozi naše voće.

Kod ranog sortimenta se sa ciljem zaštite od navedenih patogena kao i od prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnja (Blumeriella jaapii) preporučuje primena fungicida: Luna experience (tebukonazol+fluopiram) u koncentraciji 0,05-0,06% (karenca 7 dana), preporučuje PIS.

Kod srednjeg i kasnog sortimenta se sa ciljem zaštite od prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnja (Blumeriella jaapii) pred padavine koje se najavljuju od petka preporučuje primena fungicida: Agrodin (dodin) u koncentraciji 0,1% (karenca 21 dan).

Za razvoj vaši pogodni uslovi – nakon pregleda zaštititi višnju i trešnju

Vizuelnim pregledom zasada višanja i trešanja registruje se prisustvo vaši (Aphididae).

Uslovi u proizvodnji u prethodnom periodu favorizovali su prisustvo ove grupe štetnih organizama.

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i ukoliko registruju prisustvo vaši primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid: Kestrel ili Afinex u koncentraciji 0,025% (u zasadima višanja) ili Zlatospilan u koncentraciji 0,025% (u zasadima trešanja).

Karenca za sve navedene insekticide iznosi 14 dana.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata! Kod sortimenta kod koga je berba u toku ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite!

Izvor: poljosfera.rs
Prethodni tekstNov način stimulacije radnika, prodavanje udela u firmi
Sledeći tekstVremeplov, 27. maj