Agencija za bezbednost saobraćaja je uoči početka nove školske godine apelovala da svi učesnici u saobraćaju poštuju propise i obrate posebnu pažnju na decu u saobraćaju.

Agencija je apelovala da roditelji decu do škole prevoze bezbedno koristeći adekvatne sisteme zaštite, kao što su auto-sedišta i sigurnosni pojas i da svojim primerom korišćenja sigurnosnog pojasa ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu, da poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja je skrenuta vozačima motornih vozila da kroz naseljena područja obeležena znakom „Zona škole” prilagode brzinu kretanja do 30 kilometara na čas, a u zonama škole van naseljenog mesta do 50 kilometara na čas.

„Prilikom kretanja u ovim područjima treba imati u vidu manju uočljivost dece, kao i njihovu smanjenu pažnju prilikom igranja u školskom dvorištu ili u blizini škole, što predstavlja opasnost od iznenadnog istrčavanja na kolovoz ili drugog neočekivanog ponašanja”, ističe se u saopštenju.

Agencija podseća da se za saobraćajne prekršaje učinjene u prisustvu deteta do 12 godina starosti broj propisanih kaznenih poena uvećava.

Izvor: Fonet, Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Prethodni tekstU planu je izgradnja novog groblja u Batajnici
Sledeći tekstObrišite kolačiće (cookies) browsera i keš memoriju vašeg Android telefona