Sve više dece koja idu u jasilice, ne jede čvrstu, već se hrana miksa. Roditelji znaju da to nije najbolja opcija i nerado to priznaju.

Nažalost, to je istina koju pravdaju brzim načinom života, koriste modernu prehrambenu industriju koja nudi mekanu i već prerađenu hranu koju i ne treba previše žvakati.

Malo ko razmišlja koliko je žvakanje važno ne samo u procesu probave hrane, već i u razvoju govora kod dece.

Obzirom da je sve više govorno-jezičkih problema kod dece, treba skrenuti pažnju na povezanost žvakanja i razvoja govora kod dece.

Žvakanje hrane je jedna od prvih predgovornih vežbi veoma važna za razvoj govornog aparata.

Za pravilan izgovor glasova je odgovoran jezik, mišići lica i usana koji se upravo razvijaju žvakanjem. Kada dete ne jede čvrstu hranu, ne stimulišu se ti mišići i ne opterećuju u dovoljnoj meri. Kada se odlaže davanje detetu čvrste hrane, odlaže se u stvari progovaranje.

Deci jasličkog uzrasta hranu treba usitniti, ali ne preterano. Bolje je da dete samo stavlja hranu u usta, umesto da vi to radite.

Takođe je dobro ponuditi detetu takozvani fingerfood hranu, usitnjenu hranu koju ručicom može samo staviti u usta. Deca to uglavnom sa radošću prihvataju. Ovaj način hranjenja podrazumeva nadzor roditelja.

Važno je da dete shvati i razume važnost obroka. Dobro je da jede zajedno sa vama za stolom, da oseti radost porodičnog obroka. Dete uči ono što doživljava.

Deca najbolje prihvataju nova iskustva i veštine dok su mlađa. Ne dozvolite da ubrzan način života, strah od gušenja, ili nered koji će svakako napraviti za stolom utiče na razvoj vašeg deteta. Roditelj će najbolje prepoznati kada je dete spremno za žvakanje, a naš savet je da to svakako bude pre polaska u jaslice.

Izvor: Moj pedijatar, Foto: freepik
Prethodni tekstPlanirano proširenje linija BG voza
Sledeći tekstDoneta odluka – kada se uvode kovid pasoši, hoće li zavisiti od tipa vakcine?