Rešenja iz katastra stižu u eSanduče na portalu eUprava

Kancelarija za informacione tehnologije (IT) i elektronsku upravu objavila je da je ove sedmice počela dostava rešenja o upisu prava svojine u eSanduče na Portalu eUprava.

Republički geodetski zavod (RGZ) je do sada elektronskim putem građanima dostavio već 265 rešenja o upisu.

U saopštenju je istaknuto da građani više ne moraju da idu u katastar, niti da čekaju da im poštar dostavi rešenje o upisu prava svojine ili da idu u poštu po njega.

„Usluga elektronske dostave koje je omogućena na Portalu je brza, besplatna i pouzdana. Nema potrebe za odlaskom u katastar, niti može da dođe do problema u isporuci dokumenata. Na ovaj način građanima i privredi štedimo vreme i troškove pribavljanja rešenja“ – kazao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Podsetio je da su ove godine lokalne poreske administracije prve počele na ovaj način da dostvljaju građanima rešenja, a sada su im se pridružili katastri.

„Zato pozivam sve koji nemaju nalog da ga otvore i pridruže se armiji od milion građana koji koriste Portal eUprava i iz fotelje mogu da dobiju različite usluge javne uprave kao što su pribavljanje ličnih dokumenata, upis dece u vrtić ili novorođenčadi, registracija vozila, plaćanje poreza i drugo“ – kazao je Jovanović.

Ovom uslugom u potpunosti zaokružen proces elektronskog postupka upisa u katastar.

„Sada, pored efikesnijeg postupka upisa u Кatastar nepokretnosti, pojednostavljen je i način dostave, što građanima drastrično skraćuje vreme potrebno za ostvarivanje prava na nepokretnostima. Кada kupujete ili nasleđujete nepokretnost, postupak počinjete kod javnog beležnika sačinjavanjem isprave podobne za upis, nakon čega je svima omogućeno da na sajtu RGZ-a prate status predmeta, a od sada se i rešenje o upisu prava svojine može preuzeti u svom elektronskom sandučetu“ – istakao je Drašković.

Građani koji još nemaju kreiran nalog na Portalu eUprava, kako je navedeno, rešenja će dobijati u formi odštampanog primerka elektronskog dokumenta, preporučenom pošiljkom, putem pošte.

Ukoliko poštar ne uspe da uruči rešenje, ostaviće obaveštenje stranci da može da preuzme dokument u pošti u narednih 15 dana.

„Na ovaj princip dostave putem pošte se građani veoma žale već mesecima. Ne stižu im rešenja jako dugo, ne nalaze ih u pošti ili ne mogu da ih dobiju u katastru, iako je katastar rešenje uradio u proseku u roku od sedam dana od dana dostavljanja ugovora od strane javnih beležnika“ – kazala je direktorka za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Bojović.

Ona je precizirala da je NALED identifikovao da se 90 odsto rešenja vrati katastru jer nisu uspešno uručena, pa građani stiču utisak da RGZ ne poštuje rokove i ne uplaćuju propisane takse jer nisu dobili rešenje.

Izvor: beta.rs

Prethodni tekstVremeplov, 13.decembar
Sledeći tekstPrvi solarni automobil rasprodan u rekordnom roku