U Beogradu postoji oko 119 kanalizacionih ispusta u Savu i Dunav, što znači da se u naše reke godišnje ulije fekalija jednake zapremine kao 60.000 olimpijskih bazena.

Da nam vazduh nije najsjajniji znamo. Neprijatni mirisi koji dolazi iz reka mogli su da osete i oni koji žive daleko od njih. Nadležni su tada rekli da je reč o kanalizaciji koja se izliva direktno u Savu i Dunav.

Reke su nam kao kanalizacione cevi. Fekalni otpad se izliva direktno u reke. Najgore je tokom leta, a nekada od neprijatnog mirisa ne mogu da otvore ni prozore. Tada nema ni govora o šetnji pored reke a dešava se i da se fekalne vode pomešaju sa đubretom koje se takođe baca u reke pa prizor i miris budu još neprijatniji.

Korisnici društvenih mreža ovaj miris opisuju kao kiselinu koja štipa za oči.

Građani zabrinuti kakav je kvalitet vode

Konstantin Ilijević sa Hemijskog fakulteta kaže da je u Beogradu najveći problem sa zagađenjem komunalne vode koje direktno, bez obrade, odlaze u Savu i Dunav.

Ponekad sami građani očiste priobalje od đubreta. U saopštenju iz JP „Srbijavode“ su odgovorili da je problem to što nisu predviđena finanskijska sredstva za uklanjanje ovog otpada, dok „Zelenilo Beograd“ nije zaduženo da čisti smeće u priobalju, već samo na šetalištu.

Zbog fekalnog sadržaja mnogi sugrađani su zabrinuti kakav je kvalitet vode koju pijemo. Ipak, iz JP „Vodovoda i kanalizacije“ su rekli da je voda ispravna, samo u zavisnosti od količine i vrste otpada, nekad treba manje, nekad više vremena za filtraciju.

Još uvek ne postoje fabrike za preradu otpadnih voda

Problem predstavlja što još uvek ne postoje fabrike za preradu otpadnih voda, kao i to da trećina Beograda nema uređenu kanalizaciju, a to je jedino rešenje.

– To rešenje se planira već decenijama unazad – da se izgradi kolektor, fabrika za preradu otpadne vode. To je rešenje koje je primenjeno i u svim ostalim gradovima i koje daje zadovoljavajuće rezultate – rekao je Ilijević.

Beograd se nalazi na ušću dve velike reke, a verovatno je jedina evropska prestonica koja ih svojima nemarom uništava.

Dokle god se ne reši ovaj problem Dunav i Sava neće biti simbol prirodnih lepota Beograda već glavne kanalizacione cevi.

Izvor: Blic.rs, Foto: Pixabay

Prethodni tekst35 razloga zbog kojih je Grčka idealna turistička destinacija
Sledeći tekstOtkriveno kada će Beograd prestati da izliva kanalizaciju direktno u reke