Reuma je bolest koja, nažalost, loše utiče na kvalitet življenja i otežava obavljanje svakodnevnih funkcija.

“Reumatizam ili u narodu poznata kostobolja pogađa sve delove tela pa čak i lobanju. Reuma je autoimuna bolest koja često ima hronično stanje. Najčešće napada zglobove i tetive, ali i kosti i mišiće. Spada u bolne i progresivne bolesti. Najčešće je hronična, i kao takva je skoro neizlječiva ali disciplinom može da se svede na nizak stepen oboljenja”, objašnjava dr Bojana Knežević, specijalista reumatologije sa Vojno medicinske akademije u Beogradu.

Uzročnici reume, kako kaže sagovornica mogu da budu prehlada, korišćenje lekova koji nisu adekvatni, kao i nepravilna ishrana.

Prema njenim rečima, pošto nisu poznati konkretni slučajevi za uzrok nastanka reume kod ljudi, možemo reći da je, kao kod mnogih bolesti, genetska predispozicija bitan faktor, uslovi rada, izloženost prehladama, virusima i bakterijama. Takođe, fizički stres može da bude uzročnik nastanka reumatizma. Kao i način ishrane.

Simptomi reume se manifestuju najčešće bolom u tetivama, mišićima i zglobovima. Prvi simptomi reume mogu da se jave neretko upalom, kao i crvenilom i otokom na koži. Kada su bolesti kostiju i zglobova u pitanju može da se javi na promenu vremena, pokret i dodir. Simptomi reume u ruci su među najzastupljenijima. Kada je u pitanju reuma u nogama simptomi su isti samo što je vidljiva slabija i otežana pokretljivost čoveka”, objašnjava dr Knežević.

Ona naglašava da se reuma ne može izlečiti kada se hronično uvuče pod kožu, ali je moguće ublažiti simptome što bržom i disciplinovanom reakcijom. Navodi da postoji više vrsta reumatskih bolesti.

“Zapaljenski reumatizam – reumatoidni artritis, reumatska groznica, sistemske bolesti veziva, metaboličke artropatije (giht itd.) Degenerativne reumatske bolesti perifernih zglobova i kičmenog stuba. Vanzglobni reumatizam (mekotkivni). Reumatski sindromi u drugim bolestima i retke reumatske bolesti. Najčešće zastupljena reumatska oboljenja su: degenerativne reumatske bolesti – artroze i vanzglobni reumatizam, u 90 odsto slučajeva”, kaže dr Knežević i dodaje da je osnovno pravilo za suprotstavljanje reumi je održavanje telesne težine i što manje opterećenje zglobova ruku i nogu.

Izvor: CDM, Foto: Shutterstock
Prethodni tekstPoskupeli privatni domovi za stare, državni najavljuju korekciju
Sledeći tekstNervozna creva – sindrom koji pogađa oko 18 odsto populacije