Ako ste rođeni 2005. godine onda je ovo za vas: Evropska unija poklanja 38.000 voznih karata za putovanje po Evropi u periodu od 1. marta 2024. do 31. maja 2025. Prijavljivanje traje do 18. oktobra u podne.

Jednom u životu putovati vozom širom Evrope – za mnoge je to oličenje slobode: 36.000 mladih Evropljana ponovo ima priliku da osvoji besplatnu kartu za putovanje vozom širom kontinenta, piše Dojče vele (DW).

Poziv važi i za mlade iz Srbije

Evropska komisija objavila je početak sledeće runde programa putovanja „DiscoverEU“, a u njemu mogu da učestvuju državljani zemalja EU, kao i Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Turske i Srbije.

Mladi se mogu prijaviti za karte do 18. oktobra u 12 časova, saopšteno je iz Komisije u Briselu.

Ko želi da osvoji besplatnu kartu, prvo mora da pokaže svoje znanje u jednom kratkom kvizu. Pobednici mogu da putuju širom Evrope do 30 dana u periodu između 1. marta 2024. i 31. maja 2025.

Poklon za 18. rođendan

Program je namenjen mladima od 18 godina. Tačnije, mogu da učestvuju svi koji su rođeni od 1. januara do 31. decembra 2005. godine. Učesnici sa invaliditetom ili zdravstvenim problemima mogu da povedu pratnju.

Inicijativa „DiscoverEU“ započela je 2018. i bila je zamisao aktivista Vinsenta-Imanuela Hera i Martina Špera. Njihov predlog da se svakom građaninu EU za 18. rođendan pokloni Interrail-karta i da se oni na taj način upoznaju sa kontinentom, naišao je na veliku podršku političara i društva.

Izvor: Deutsche Welle
Prethodni tekstKako detetu dati pravilno lek i šta da uradite ako ga ispljune
Sledeći tekstKoliko Srbiju košta jedna saobraćajna nesreća?