Da umetnost ne priznaje granice svedoče brojni onlajn događaji, predstave, koncerti, izložbe.

Zahvaljujući digitalnim resursima, Istorijski muzej Srbije na svom You Tube kanalu i Facebook profilu organizuje ciklus besplatnih onlajn koncerata ”Muzikom kroz muzej” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, ali i predavanja i virtuelne ture kroz izložbe. Ideja koncerata je da se u programe uključe iznenađenja, to jest izvede barem jedna numera srpskih kompozitora iz bogate muzičke arhivske građe samog Istorijskog muzeja Srbije.

Tako će Muzej sa udruženjem Unika art 10. marta sa početkom u 19 časova na svom You Tube kanalu i Facebook profilu organizovati besplatni koncert kamernog ansambla DUO DiS, pijanistkinje Darinke Todorov i kontrabasiste Svetozara Vujića. Na repertoaru će se naći moderna ”literatura”, dela Vaclava Horejseka, Serža Lansena i Zemunca Aleksandra Vujića.

U okviru ciklusa ”Muzikom kroz muzej” već su nastupili kamerni ansambli Duo perfetto, zemunski Duo moderato, Beogradski gudački kvartet, Mistik cello, Damar, saksofonista Milan Savić sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom, a snimci su postavljeni na You Tube kanalu Istorijskog muzeja Srbije i dostupni javnosti.

Izvor: zemun.rs