Brza pruga Novi Sad – Beograd trebalo bi, bar prema poslednjim najavama zvaničnika, da bude završena u decembru 2021. godine, a sada je objavljen snimak kako ono što je do sada urađeno, izgleda iz vazduha.

Snimak dronom, koji je objavilo Ministarstvo građevinarstva, prikazuje tunel i vijadukt kod Čortanovaca, ali i druge delove ove deonice na kojoj bi vozovi trebalo da saobraćaju brzinom do 200 km na sat.

Izgradnja tunela i vijadukta „Čortanovci“ deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Ukupna dužina obe tunelske cevi „Čortanovci“ je 2.242 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora. Vrednost izgradnje tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Novi Sad – Beograd 850 miliona dolara. Radovi su počeli još 205. godine i trebalo je da budu završeni 2018.

Podsetimo da je proteklog vikenda predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će karta za voz od Novog Sada do Beograda koštati 1.000 dinara.

On je naveo i da će vozovi koji budu saobraćali između dva grada biti švajcarski Štadlerovi dabldekeri i da će putovanje trajati dvadeset i nešto minuta.

Imaćete najlepši pogled i najbržu vožnju u najeksluzivnijm vozovima. Imaćemo najlepše vozove u Evropi, to će biti dabldekeri – popnete se na sprat i pogledate Dunav, pa to nema svet„, kazao je Vučić.

Inače, građani već više od dve godine ne mogu vozom da stignu od Novog Sada do Beograda i obrnuto.

Izvor: 021.rs