U okviru projekta pruge za velike brzine na deonici između Beograda i Stare Pazove, u toku su radovi na izgradnji tri nova drumska nadvožnjaka, u Zemun Polju, Novoj Pazovi i Staroj Pazovi, koji bi trebalo da budu završeni u oktobru.

To je u skladu sa planom da čitava brza pruga između Beograda i Novog Sada građevinski bude završena do kraja 2021. godine, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Kada ova tri nova nadvožnjaka budu izgrađena, zameniće funkciju dosadašnjih putnih prelaza na ovim lokacijama, jer na pruzi za velike brzine neće biti ukrštanja koloseka i puta u nivou.

Na taj način, bezbednost železničkog i drumskog saobraćaja na trasi pruge za velike brzine biće podignuta na najviši nivo.

Radove na izgradnji tri nova nadvožnjaka izvodi konzorcijum kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, koji gradi brzu prugu na čitavoj deonici Beograd Centar – Stara Pazova.

Pored kineskih kompanija, na realizaciji ovog posla angažovane su i domaće firme.

Pored izgradnje samih nadvožnjaka preko brze pruge, projektom je predviđena i izgradnja pristupnih saobraćajnica.

Na sve tri lokacije za izvođače radova veliki problem predstavljalo je izmeštanje podzemnih elektro i vodovodnih instalacija, posebno onih kojih nije bilo u mapama instalacija, pa samim tim ni u projektima.
Zemun Polje.

Novi nadvožnjak u Zemun Polju je armirano – betonski, dugačak 300 metara, visok 10 i širok oko 18 metara.

Ima dve kolovozne trake, svaka širine po 6,5 metara, kao i sa obe strane pešačko-bicilističke staze široke po jedan i po metar.

Nadvožnjak u Novoj Pazovi nalazi se na samom ulasku u železničku stanicu. Dugačak je 250 metara, a visok i širok po 10 metara. Ima osam raspona, od kojih je najveći dug 32,5 metra.

I ovaj nadvožnjak imaće dve saobraćajne trake i pešačko-biciklističke staze.

Radovi na izgradnji novog nadvožnjaka u Staroj Pazovi počeli su u februaru 2020. godine.

Dužina nadvožnjaka u Staroj Pazovi biće 323 metara, sa devet raspona, a najduži će biti glavni raspon dug 41 metar preko same pruge, kao najteži segment ovog objekta. Nadvožnjak će biti visok 7,4 metara, a širok 11,4 metara.

Za izgradnju ovog nadvožnjaka karakterističnoj je još i da se železnički saobraćaj nesmetano odvija, a da se radovi odvijaju samo sa leve i desne strane pruge i da radnim mašinama nije omogućen sam prelazak preko pruge.

Izvor: Tanjug
Prethodni tekstVremeplov, 11. avgust
Sledeći tekstMladi obeležavaju svoj dan