Jedan od najmodernijih stadiona u Evropi moći će da primi 55.000 gledalaca, a nalaziće se nedaleko od auto-puta „Miloš Veliki“. Unutrašnjost od drveta, a spolja čelična konstrukcija

Priču o nacionalnom stadion danas je ponovo aktuelizovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, najavivši početak radova tokom ove godine.

Prvobitna zamisao predstavljena je 2013. godine, kada je postojala ideja da se sa takvim, modernim objektom Srbija uključi u trku za organizaciju Evropskog prvenstva 2020.

Od toga se ubrzo odustalo, da bi projekat “oživeo” predsednik tokom današnjeg obilaska radova na izgradnji saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, koja će povezati Beograd sa auto-putem “Miloš Veliki”.

– Izgradnja nacionalnog stadiona će biti izvanredan razvojni projekat za opštinu Surčin, ali i za celu Srbiju. Već ove godine krećemo u njegovu izgradnju. Biće velelepan, dobrim delom će biti od drveta, i biće jedan od najmodernijiih stadiona u Evropi – rekao je Vučić.

Novi centar okupljanja građana
Dugoočekivani sportski objekat trebalo bi da se nalazi blizu auto-puta “Miloš Veliki” i izlaza sa auto-puta, odnosno njegove pristupne deonice Novi Beograd – Surčin, čija izgradnja je danas započeta.

Predviđeno je da novi centar okupljanja građana bude kapaciteta 55.000 mesta, te će postati najveći stadion u Srbiji.

Unutrašnja strana stadiona biće izgrađena od drveta, a spolja će biti obložen čeličnom konstrukcijom, koju će prožimati zelenilo.

Koliko će stadion koštati državnu kasu?
Ministar finansija Siniša Mali je svojevremeno izjavio da je u budžetu za 2020. godinu opredeljeno 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

Potom je Urbanistički zavod Beograda raspisao javnu nabavku za izradu geodetske i geološke podloge za potrebe Prostornog plana područja posebne namene nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu. Ugovor, vredan 2,59 miliona dinara, zaključen je sa Rudarskim institutom u Beogradu i podizvođačem, beogradskom kompanijom “Geobest”, koja treba da bude angažovana za poslove geomehaničkog istražnog bušenja.

Izvor: 24sedam.rs
Prethodni tekstVremeplov, 1. april
Sledeći tekstUklonjena deponija kod pumpe ”Zmaj”