U opštini Stara Pazova u nedelju će biti održani izbori za članove Saveta Mesnih zajednica. Biračka mesta će u svih 10 mesnih zajednica biti otvorena u 7 časova ujutro a građani će moći da glasaju do 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Izborna komisija je na vreme završila priprema prema Rokovniku izbornih radnji, kaže Vesna Jovanović, zamenica predsednika Opštinske izborne komisije.

Na teritoriji opštine Stara Pazova u birački spisak upisano je ukupno 55.399 birača, koji će imati mogućnost da glasaju na 28 biračkih mesta. Jasna je razlika u odnosu na lokalne izbore koji su bili prošle godine kada je bilo 53 biračkih mesta. Ovo su brojevi biračkih mesta po mesnim zajednicma: u Belegišu jedno, u Vojki dva, u Golubincima dva, u Krnješevcima jedno, u Novim Banovcima tri, u Banovcima – Dunav jedno, u Staroj Pazovi osam, u Starim Banovcima tri, u Surduku jedno i u Novoj Pazovi šest.

Kandidature je podnelo 10 građanskih lista i 5 samostalnih kandidata u Staroj Pazovi, Vojki, Starim Banovcima, Golubincima i Belegišu. Ove godine postoje novine u načinu glasanja a glasački listić je bele boje.

Ove godine, za razliku od prethodnih izbora koji su se odvijali do 2017. godine, prvi put put je primenjen mešoviti, odnosno većinski izborni sistem. Građani će moći istovremeno da zaokruže i građansku listu što znači da će moći da glasaju za sve kandidate sa te građanske liste, moći će da zaokruže samo kandidate na listi bez zaokruživanja građanske liste i moći će da zaokruže samostalnog kandidata.

Novina na glasačkom listiću je da su iza naziva građanske liste navedeni svi kandidati sa te građanske liste, a ne kao kod proporcionalnog sistema gde se navodi samo prvi sa liste, odnosno njen nosilac. Takođe, novina je i to da će liste i kandidati biti odvojeni linijom kako bi glasački listić bio pregledniji.

Izvor:

Prethodni tekstRadovi u Novogradskoj
Sledeći tekstDodeljene nagrade učast Dana opštine Pećinci