Zemunska gimnazija će, posle rekonstrukcije, dobiti „Hilandarski kutak“, spomen sobu i kamernu scenu.

Ova poznata obrazovna ustanova će postati prva škola, koja će početi saradnju sa srpskom svetinjom. Početkom jula će, sa igumanom manastira biti potpisan protokol o saradnji.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, potkrovlje, koje je ranije nije služilo ničemu, biće pretvoreno u kulturno izložbeni prostor u kome će biti stalna izložbena postavka iz Hilandara. Osim za đake i profesore, biće otvorena i za građane.

– Prediviđeno je da dolaze monasi sa Hilandara i drže predavanja, imaju susrete sa učenicima – navodi Bjelanović. – Takođe, gosti će biti naučnici i predstvanici društvenog života Zemuna, Beograda i Srbije. Oni će imati razne tematske razgovore sa đacima i Zemuncima.

Bjelanović navodi da će u drugom potkrovlju biti otvorena spomen soba povodom 163 godine postojanja gimnazije koja će, takođe, biti otvorena za posetioce.

– Kada uradimo binu, u svečanoj sali ćemo napraviti kamernu scenu, koju Zemun nema – otkriva Bjelanović. – Gimnazija je uvek bila svetionik Zemuncima. Sve je polazilo odavd i sve se dešavalo ovde. Hoćemo da to vratimo ponovo i da rekonstrukcija ne bude samo za đake i profesore nego za ceo Zemun.

Novu školsku godinu gimnazijalci bi trebalo da počnu u kompletno sređenoj zgradi, koja će biti najopremljenija u Srbiji.

Izvor: Novosti.rs, Foto: N. Skenderija
Prethodni tekstProdužena naplata parkiranja u Zemunu: Vozači, oprez, plava zona traje duže
Sledeći tekstSara Radojević je đak generacije u OŠ „Pinki“ u Batajnici