Jedan od ciljeva Zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji stupa na snagu 1. januara naredne godine, je i povećanje sposobnosti poljoprivrednih gazdinstava za uključivanje u globalne tržišne lance kroz međusobno povezivanje i uspostavljanje sistema tržišnih standarda, ali i jačanje vidljivosti, odnosno prepoznatljivosti domaćih proizvoda na tržištu.

Praktično, primena ovog Zakona daće mogućnost da potrošači znaju kada kupuju domaće proizvode, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar objašnjava da su za najveći deo poljoprivrednih proizvoda propisani tržišni standardi. Oni se određuju prema vrsti poljoprivrednih proizvoda i njihovim karakteristikama. Tačnije, svaki proizvod, bilo to voće ili sveže meso, biće kategorizovano, a između ostalog znaće se i koji su posebni sastojci upotrebljeni u proizvodnji, kao i način gajenja i metode proizvodnje. Standardi podrazumevaju i evidentiranje tačno mesto proizvodnje, odnosno poreklo, kao i ograničenja vezana za upotrebu određenih sastojaka i postupaka.

Zabrinutost potrošača za kvalitet proizvoda koji se nalaze u supermarketima, ali i pijacama u Srbiji povećana je gotovo svakodnevnim vestima iz susedne Hrvatske o zabrani prometa raznih proizvoda, uglavnom iz uvoza, a kod kojih su pronađene materije opasne za zdravlje ljudi. Vlada Hrvatske pokreće od jeseni kako je najavljeno, a nakon perioda u kome ima rekordni broj povlačenja prehrambenih proizvoda iz uvoza, novi sistem oznaka za bolju prepoznatljivost domaćih proizvoda u trgovinskim lancima „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.

„Oznaka potrošaču garantuje kupovinu proizvoda domaćeg porekla i većeg kvaliteta iz kontrolisane proizvodnje, dok istovremeno proizvođače štiti od nepoštenih trgovinskih praksi“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske.

Ministar Nedimović, upravo će ovaj način plasmana robe domaćih proizvođača i u Srbiji omogućiti Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, od početka naredne godine.

Inače, na nepoštenu trgovinsku praksu nedavno su upozorili i proizvođači junećeg i svinjskog mesa, koji su čak zatražili zabranu uvoza mesa, uz tvrdnje da je sveže meso koje se uvozi od životinja koje su hranjene GMO hranom, te da je, bez obzira na aktuelnu zabranu korišćenja GMO u Srbiji, na ovaj način genetski modifikovana hrana ušla na tržište Srbije.

Izvor: biznis.rs
Prethodni tekstVremeplov, 2. septembar
Sledeći tekstTeret poreza ostaje na leđima kupca i u slučaju raskida ugovora o prodaji nepokretnosti