Briga o našoj koži jedna je od najvažnijih stvari na svetu, ne samo zato što je koža naš najveći organ i prva linija odbrane naših unutrašnjih organa, već i zbog toga što su sve promene na koži izuzetno vidljive, čak i na prvi pogled.

Ovo je naročito bitno kada govorimo o nezi lica, a sve nepravilnosti koje se vide na njemu mogu značajno da utiču na naše zdravlje i samopouzdanje. Zbog toga je važno ustanoviti neka osnovna pravila koja se tiču nege lica, ali i naučiti nekoliko efikasnih i korisnih saveta za svakodnevnu i učinkovitu negu.

Promenite svoje navike

Iako se ove stvari ne čine kao ključne za negu kože lica, unos vode i kvalitetan san nalaze se među idejama koje mogu da vam pomognu da unapredite lepotu i zdravlje svoje kože. Dakle, oko dve litre vode tokom dana i između sedam i devet sati sna tokom noći trebalo bi da bude dovoljno da vaša koža izgleda savršeno. Uz to, insistirajte na balansiranoj ishrani, pokušajte da unosite što više vitamina, minerala i antioksidansa.

Naučite što više možete o tipu vaše kože

Da biste znali kako da negujete svoju kožu, prvo morate da naučite nekoliko osnovnih stvari o tipu vaše kože. Ovo je osnovni korak koji vam pomaže da razumete promene koje nastaju na vašoj koži lica, ali i da dođete do jedinstvene i efikasne nege kože koja će odgovarati upravo vašoj koži i vašem licu. Bez obzira da li vaša koža naginje ka masnoj, suvoj, mešovitoj ili osetljivoj, morate da znate kakvog je ona tipa pre no što se upustite u izbor proizvoda za negu.

Nemojte zaboraviti na redovno čišćenje kože

Iako mnogi od nas izbegavaju ovaj postupak, neprestano morate imati na umu da ritual redovnog čišćenja kože lica predstavlja prvu liniju odbrane u održavanju zdravlja vaše kože. Ako se držite adekvatnog pristupa čišćenju kože i ukoliko ostanete dosledni i uporni u svojim namerama, moći ćete da uklopnite nakupljene nečistoće, odstranite tragove šminke i da stvorite adekvatnu podlogu za naredne korake u nezi kože. Odabir blagog sredstva za čišćenje kože lica koji odgovara vašem tipu kože predstavlja ključan korak u ovom procesu, i to jedini način da očuvate prirodnu ravnotežu kože bez nepotrebnog isušivanja ili pogoršavanja njenog trenutnog stanja.

Obratite pažnju na oči

Oči i regija oko njih nalaze se među najosetljivijih delovima vašeg lica. Upravo to je razlog zbog kog delikatna koža oko očiju zahteva posebnu pažnju, a jedan od načina da to postignete jeste da pronađete efikasnu kremu za oči. Na taj način ćete se rešiti problema otečenosti, podočnjaka i sitnih bora koje nastaju oko očiju. Ako se ovaj problem nastavi, uvek možete da razmotrite prednosti koje vam nude korisni hijaluronski fileri zbog kojih će vaše oči i celo lice izgledati mlađe i svežije nego ikada pre. Svaku od ovih odluka trebalo bi doneti nakon konsultacije sa stručnjacima, te stoga počnite da razmišljate o njima što pre.

Hidrirajte svoju kožu svakog dana

Hidratacija se ističe kao još jedan ključni faktor koji moraju da znaju svi oni koji se nalaze u potrazi za optimalnim zdravljem kože. Uvođenjem hidratantnog sredstva visokog kvaliteta u svoju svakodnevnu rutinu čišćenja kože, pomoći ćete svojoj koži više no što vam se to čini na prvi pogled. Usled adekvatne hidratacije, vaša koža lica postaće meka, sjajna, zdrava i otporna na promene u vremenskim uslovima oko vas i napade raznih infekcija. Kada budete tražili pravu formulaciju za sebe, obratite pažnju na sastojke i odaberite obogaćene sastojke poput hijaluronske kiseline, između ostalog, jer ova kiselina poboljšava sposobnost kože da zadržava vlagu, doprinosi svežem izgledu i osveženom tenu, što je upravo ono čemu se svi mi nadamo kada se bavimo negom kože lica.

Uvek koristite kremu za sunčanje

Iako mnogi od nas koriste kremu za sunčanje samo tokom leta – i to ne tokom celog leta, nego samo kada su na moru, bazenu ili reci – ali činjenica je da se ove kreme koriste i tokom cele godine. Ovo je naročito tačno za sve ljude koji imaju problema sa osetljivom kožom lica, te bi takve osobe trebalo da koriste adekvatnu kremu za sunčanje što češće. Zaštita kože od štetnih UV zraka može se ispostaviti kao krucijalna za očuvanje zdrave, mlade, lepe i negovane kože. Ukoliko svakoga jutra nanosite sredstvo za sunčanje širokog spektra – oznaka na pakovanju trebalo bi da pokazuje SPF 30+ – moći ćete da sačuvate svoju kožu od prevremenog starenja i potencijalnih oštećenja.

Ako promenite svoje navike i počnete da obraćate više pažnje na zdravlje svoje kože, primetićete pozitivne promene već nakon nekoliko nedelja! Svaka od ovih ideja može da vam pomogne na ovom putu, i nemojte se libiti da ih probate sve ne bi li vaša koža izgledala najbolje moguće!

Autor: Velibor Živkov, Foto: Pexel/Ivan Samkov
Prethodni tekstRast održive poljoprivrede: Promena u proizvodnji hrane
Sledeći tekstOpština Zemun počeće da gradi novi dom zdravlja u Batajnici