Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali je veoma poštovan, posebno među ženama. Zbog toga se na današnji dan ne praktikuju nikakvi poslovi, bilo da su u pitanju ručni radovi ili rad u polju.

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i gromom, baš kao i Sveti Ilija. Zbog toga se kaže da ona spada u ,,ognjevite“ svece i izaziva veliko strahopoštovanje kod vernika.

Sa generacije na generaciju se prenose priče o vatri ili gromovima koji su na ovaj praznik spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogrešili, radeći na Ognjenu Mariju.

U nekim krajevima se veruje da se ono što se desi na Ognjenu Mariju ne sme prekinuti, pa tako ako plane vatra, ne sme se ugasiti.

Sveta velikomučenica Marija primila je hrišćansku veru kada je imala 12 godina i tada se zavetovala da se nikada neće udati. Otac je zbog toga isterao iz kuće, a carski namesnik Olimvrije je bacio na strašne muke, jer nije željela da se uda za njega. Nije mogao da slomi njenu veru i na kraju su je posekli mačem kada je imala 16 godina, u doba cara Dioklecijana.

Ruka ove svetiteljke se nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu, a neke njene čudotvorne i svete mošti se čuvaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Njih posećuju i poštuju ne samo hrišćani, već i muslimani.

Ognjena Marija se najčešće predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i kućama u plamenu u njenoj pozadini.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio celi svet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena. Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana ,,ni konac u iglu udenuti“. Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove. Postoji poslovica koja kaže: ,,Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!“

Pored toga, narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na današnji dan, kada su se plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“. I pored letnje žege, osveženje u bazenima, rekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

Narodno verovanje kaže da Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i da je grmljavina na ovaj sveti dan loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da su ovakve situacije ukazivale na bolest i siromaštvo.

Prethodni tekstVremeplov, 30. jul
Sledeći tekstObeležen dan roda avijacije