Iako nisu psihofizički zrele, dešava se da devojčice još u osmom razredu ostaju u drugom stanju.

Kod mnogih devojaka tog uzrasta mesečni ciklus nije ustaljen, te one ni ne posumnjaju na trudnoću i ona se otkrije tek kada više nije moguć abortus. Juvenilni ginekolog u Domu zdravlja „Novi Sad” dr Sanja Tončić kaže nam da kod nje najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju između 14 i 25 godina.

– Dolaze nam uglavnom zbog neurednog ciklusa, ili ako je on obilan i bolan, zbog povećanog sekreta. Nekada ih kod nas uputi i dermatolog zbog akni ili pojačane maljavosti, pa im tada radimo hormonske analize i ultrazvuk, a nekada se zbog neurednog ciklusa proverava i štitna žlezda. Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne, ispričala nam je dr Tončić.

Doktorka Tončić nam otkriva i da devojke nekada dođu s partnerom, što je dobro, jer onda zajedno mogu da pričaju o zaštiti. Devojke se uključuju i u radionice o prevenciji maloletničke trudnoće.

– Imali smo slučaj devojčice iz osmog razreda koja je imala blizanačku trudnoću, navodi dr Tončić.

– Dešava se da misle da imaju neuredan ciklus. Jedna devojka se, recimo, žalila na bol ispod rebara, a to su bili pokreti bebe. Kada dođu nakon desete nedelje, tada više ne može ni abortus da se radi.

Veliki broj ovih devojaka ima hlamidiju, koja u krajnjem može da bude uzročnik neplodnosti. Nekada se na pregledu ustanovi da imaju i predkancerogene lezije. Nekad se otkriju ciste, a nekada i HPV. A ukoliko imaju infekciju, mogu da je prenesu partneru, i zato je dobro kada kod juvenilnog ginekologa dolaze u paru, jer im valja objasniti da ne treba da imaju odnose tokom lečenja.

– Mi im savetujemo da sačekaju da prođe pubertet, jer im ni karlica nije razvijena. One nisu osvestile odgovornost i ne razmišljaju ni o kondomu. Ili posežu za pilulom „za dan posle”, koja mora da se uzme najkasnije 72 sata nakon odnosa, ali ne sme da se uzme ponovo u narednih šest meseci. Ne znaju ni da prekid odnosa nije bezbedna metoda koja će ih zaštiti od trudnoće, navela je dr Tončić.

Devojčice saznanje o trudnoći uglavnom jako potrese. To je teška situacija za celu porodicu, te nekada mora da se uključi i psiholog. Na kraju, praksa je pokazala da najčešće tu neželjenu decu odgajaju babe i dede, jer mlađani partner, otac, vrlo brzo nestane iz života svoje devojke.

– Svakog drugog meseca utvrdim maloletničku trudnoću, kaže dr Tončić.

– Ipak, mi smo pre svega preventivni centar i bavimo se savetodavnim radom, a devojke znaju da cene posvećenost i kasnije redovno dolaze na kontrole.

Izvor: Dnevnik, Foto: Pixabay
Prethodni tekstLegalizacija objekata – sve što treba da znate o ovom postupku
Sledeći tekstMladi su zavisni od brze hrane i energetskih napitaka