Mnogi od nas ne mogu da zamisle život bez interneta – ne samo deca, koja na njemu doslovno odrastaju, nego i roditelji koji su jedan deo svog života živeli bez njega.

Bitno je da prihvatimo ovu činjenicu i da bez osude gledamo na generacije čiji se bitan deo života odigrava onlajn. Umesto da deci branimo da se oslanjaju na ovu alatku, i idu u korak sa vremenom, trebalo bi da naučimo kako da je pravilno koristimo, pa da potom stečeno znanje podelimo sa decom.

Mnogi od nas ne mogu da zamisle život bez interneta – ne samo deca, koja na njemu doslovno odrastaju, nego i roditelji koji su jedan deo svog života živeli bez njega. Bitno je da prihvatimo ovu činjenicu i da bez osude gledamo na generacije čiji se bitan deo života odigrava onlajn. Umesto da deci branimo da se oslanjaju na ovu alatku, i idu u korak sa vremenom, trebalo bi da naučimo kako da je pravilno koristimo, pa da potom stečeno znanje podelimo sa decom.

1. Kompjuter za decu mlađu od 15 godina bi trebalo da bude u zajedničkoj prostoriji.

Dok vaše dete ne stasa dovoljno da samostalno boravi na internetu, neka kompjuter bude u dnevnoj sobi ili trpezariji gde ćete lako moći da nadgledate dete, i odgovorite na njegova pitanja, ukoliko ih bude bilo.

2. Sajtovi koje vaše dete koristi bi trebalo da budu bookmarkovani, odnosno zabeleženi.

Na ovaj način će svi poznati i korisni sajtovi biti detetu na dohvat ruke, a vama će biti lakše da vodite evidenciju o drugim sajtovima koje posećuje, a da nisu sa liste.

3.  Neka vam dete kaže šta najviše voli da radi onlajn.

Nakon toga, vi možete da blokirate sve druge sadržaje i tako osigurate da im dete neće pristupati.

4. Naučite decu kako da se pravilno služe društvenim mrežama.

Ustanovite jasna i jednostavna pravila koja će biti laka za pamćenje. Na primer: Deljenje lozinke, mejl adrese i ličnih podataka je zabranjeno. Objasnite detetu kako ti podaci mogu biti zloupotrebljeni, kako bi mu bilo jasno zašto mora da se pridržava pravila.

5. Dogovorite se sa decom da vam se obrate ako naiđu na neki problem.

Ukoliko dete ima problem ili nedoumicu, pristupite tom slučaju sa puno razumevanja. Dete ne sme da oseti osudu ili omalovažavanje. Svakom može da se desi da pogreši ili poveruje u laž, pogotovo ako je dete. Pomozite mu, a ukoliko vam je potrebna pomoć u tome, obratite se Fondaciji. Bitno je da stvorimo sigurno okruženje za dete.

Korisni saveti za decu:

  • Nikome ne bi trebalo da otkrivate svoju lozinku, ime i prezime, adresu, ime škole ili bilo kakve podatke o svojoj porodici.
  • Nikada ne pristajte da se uživo vidite sa nekim koga ste upoznali na mreži.
  • Nikada ne odgovarajte na preteću e-poštu, poruku, post ili tekst i uvek recite roditeljima ako primite takvu poruku. Takođe, skinšotujte poruku i sačuvajte link do profila koji vas je uznemiravao.
  • Ne razgovarajte sa strancima na Internetu, nikada ne znate ko se krije iza profila.
  • Kad god možete, koristite pseudonim.
  • Ne posećujte sobe za ćaskanje bez dozvole odrasle osobe – po mogućnosti roditelja ili staratelja.
  • Ne posećujte veb stranicu ako na njoj vidite nešto za šta mislite da se vašim roditeljima neće svideti.
  • Ne postavljajte i ne šaljite svoje slike bez dozvole roditelja.
  • Ne preuzimajte i ne instalirajte ništa na računar bez dozvole roditelja.
  • Ako imate pitanja u vezi sa nečim što ste pročitali ili pogledali na mreži, pitajte o tome svog roditelja ili staratelja.
  • Ako vam je razgovor sa nekim sa kim razgovarate na mreži nelagodan, imajte na umu da ne morate da odgovarate. Takođe, poverite se roditeljima.
Izvor: T.Kukla-tijana.rs
Prethodni tekstVremeplov, 3. maj
Sledeći tekstOdbojkašice Stare Pazove pobednice su 56. međunarodnog Majskog turnira