Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će do polovine 2022. godine Beograd biti potpuno gasifikovan i da će to doneti značajne uštede i smanjiti zagađenje koje je, kako kaže, sada najveće u prestonici zbog velikog broja individualnih ložišta.

Bajatović je rekao da se trenutno radi gasifikacija u Zemunu i Grockoj i da se završava u Rakovici. „Nedavno smo provukli kilometar i po gasovoda kod spomenika „Večni plamen“, u blizini su škole, sportske hale, i samo na tom delu trošiće se 15.000 tona mazuta manje, a grejanje će biti značajno jeftinije“ – rekao je Bajatović.

On je naveo da je Srbijagas dobio zadatak od vrha države da sprovede gasifikaciju u celoj zemlji i dodao da će u to biti uključena i Vlada Srbija.

„Uradili smo već neke okruge, ali često imamo problem sa administrativnim preprekama, katastrom, često ne znamo vlasnike“ – naveo je Bajatović.

Istakao je da će zahvaljujući Balkanskim tokom Srbija dobro snabdevati gasom, kao i da se računa na završetak Severnog toka 2.

„Pošto će u Evropi padati količine gasa koje će se proizvoditi, sigurno će rasti potreba za ruskim gasom u Evropi, jer je američki gas daleko, a i nema ga. U Srbiju ulazi 13,88 milijardi kubnih metara gasa godišnje i mi ćemo se dobro snabdevati“ – naglasio je Bajatović.

Kako je rekao, o ceni gasa tek treba da se pregovara, ali da je važan svaki dolar koji se uštedi i zaradi izvozom.

„Da danas kupujete gas na TTF berzi, platili biste 240 dolara, a cena gasa na srpsko-bugarskoj granici je 155 dolara (za 1.000 kubnih metara gasa)“ – rekao je direktor Srbijagasa.

Dodao je da će svi zainteresovani potrošači u Srbiji priključak za gas i kompletnu opremi dobiti po ceni od 780 evra, na tri godine.

Bajatović je naveo da će se gas uzimati kod Paraćina, Pančeva i kod Gospođinaca i istakao da je gasifikacija važan adut za dovođenje stranih investitora u zemlju.

„Svakog ko hoće da investira, zanima snabdevanje gasom. U Leskovcu vanredno radimo za „Aptiv“ gde 2.500 ljudi treba da počne da radi iduće godine. Vojvodina je praktično kompletno gasifikovanam, a najviše velikih investicija imamo upravo u pokrajini“ – naveo je Bajatović.

Izvor: Tanjug, Foto: Alo.rs
Prethodni tekstProblemi sa hard diskom? Kako da ih prepoznate i šta da radite
Sledeći tekstVremeplov, 4.januar