Cilj praznika je da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka, koje oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja da muškarci imaju kraći životni vek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Ovaj dan prvi put je obeležen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing sa Vest Indis koledža.

“Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?”, objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primere, naglašavajući pri tom njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Takođe, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Ako razmišljate kako da obeležite svoj dan, mi vam savetujemo da ga posvetite sebi i uradite nešto za sebe.

Iako će vas partnerka verovatno iznenaditi, što će vam svakako ulepšati dan, predlažemo vam da ga i vi učinite još lepšim tako što ćete od danas uvesti neke promene i novine u svoj život koje bi pozitivno uticale na vaše zdravlje.

Počnite dan sa stvarima koje volite i koje vas čine srećnim. Promenite jutarnju rutinu i svakodnevnicu. Ostavite telefon sa strane, pustite omiljenu pesmu, popijte kafu ili neki drugi napitak, budite sami sa sobom u pozitivnom raspoloženju ili jednostavno poljubite i zagrlite dragu osobu i videćete kako ćete se osećati bolje.

Ne preskačite doručak. On je najvažnijni obrok u toku dana. Potrudite se da svakog jutra doručkujete, i to po mogućstvu zdravo. Gledajte da unesete namirnice koje sadrže proteine, cele žitarice, voće i povrće.

Budite aktivni u toku dana. Fizička aktivnost od 30 minuta dnevno poboljšava opšte zdravlje, uključujući i zdravlje srca. To znači da hodate što više, džogirate, plivate ili se bavite nekom umerenom fizičkom aktivnošću.

Ako ste pušač, bilo bi dobro da prestanete da pušite i da ovakvu krupnu odluku donesete upravo na Međunarodni dan muškaraca. Cigarete su uzrok mnogih bolesti, uključujući i povišen krvni pritisak, rak pluća, a loše su i za mentalno zdravlje.

Mislite o sebi na vreme i preventivno se pregledajte jer statistika govori da žene duže žive od muškaraca, ali su i odgovornije kada je u pitanju zdravlje.

Ovakve odluke su važne kako biste ostali zdravi i uživali u svom životu.

Inače, na današnji dan se obeležava i Svetski dan toaleta, koji su 2011. godine uvele Ujedinjene nacije kako bi se skrenula pažnja na rastući svetski problem – oko trećine svetske populacije živi bez toaleta, i to uglavnom u nerazvijenim zemljama.

Autor: nsuzivo.rs, B92

Prethodni tekstVremeplov, 19. novembar
Sledeći tekstVremeplov, 20. novembar