Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević istakao je da na teritoriji opštine Zemun živi veliki broj izbeglica tokom perioda “Oluje” i da su oni ovde pronašli svoj spas i utočište, te ne čudi što se ove godine Dan sećanja na žrtve pogroma obeležava baš u Busijama nadomak Batajnice.

Predsednik opštine Zemun i funkcioner Srpske napredne stranke Gavrilo Kovačević povodom obeležavanja 26. godišnjice zločinačke akcije “Oluja” istakao je da je neprihvatljivo veličanje krvavih zločita koji su rezultirali najvećim egzodusom od Drugog svetskog rata.

Svi oni koji su napustili domove i krenuli put Srbije tog 4. avgusta 1995. godine danas tuguju, nemaju šta da slave, ostali su bez svega i morali da spašavaju živu glavu pod hrvatskom vojskom koja je tada bila željna srpske krvi. Sramno je što Hrvatska danas slavi, slavi zločin nad nedužnim narodom kao da je to za diku i ponos, a ne za zatvor. Hrvatska, koja je proterala 280.000 svojih stanovnika u etničkom čišćenju nezapamćenom na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata i koja baštini politiku koja veliča ustaštvo i antisrpstvo, uspela je da Srbe kao konstitutivni narod svede na nacionalnu manjinu u svojoj državi i da im uskrati sva prava. U Zemunu su izbeglice dočekane raširenih ruku, pruženo im je utočište i mogućnost za bolje sutra i novi dom, da makar nastave da žive iako su im Hrvati u krvavom pohodu sve uzeli – rekao je predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i dodao:

– Srbija koju predvodi Aleksandar Vučić već godinama pokazuje da je mir cilj naše države, da se zločini ne zaboravljaju, ali da naša politika nije raspirivanje mržnje i negovanje zločinačkih poduhvata, kao što je to slučaj sa Republikom Hrvatskom. Kakva je to evropska država, negovateljica evropskih vrednosti, koja slavi iživljavanje hrvatskih vojnika nad civilima srpske nacionalnosti? Kakvi to ljudi slave smrt dece u kolonama traktora koji pokušavaju da pobegnu od hrvatske “Oluje”? Čije to majke nazdravljaju nad telima onih koje su nemilosrdno masakrirali hrvatski zločinci? Srbija se na takve grane neće spuštati, Srbija svoje žrtve poštuje i čuva, a zločin im nikada neće oprostiti, za nas je “Oluja” zločinačka akcija i uvek će to i biti – poručio je Kovačević.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević istakao je da na teritoriji opštine Zemun živi veliki broj izbeglica iz perioda “Oluje” i da su oni ovde pronašli svoj spas i utočište, te ne čudi što se Dan sećanja na žrtve pogroma obeležava baš u Busijama nadomak Batajnice.

– Busije su sinonim za utočište i novi dom onima koji su u kolonama bežali od najezde hrvatskih vojnika. Neki sa koferom u ruci, neki bez ičega, ali spasili su se i sada imaju nove domove i priliku da i njihova deca imaju bolju budućnost upravo ovde u Zemunu. Prošlo je 26. godina, ali sećanja ne blede, rane zaceljuju, ali narod iz izbegličkih kolona nikada prežaliti neće što su svoje domove morali da napuste jer su do juče njihove komšije, hrvatski vojnici, na njih krenuli puškama i tenkovima. Srpska krv prolivena je u “Oluji” to se ne sme zaboraviti, ali ni više nikada ponoviti, Srbija je jasno zauzela stav i od njega neće odstupiti, mir je apsolutan cilj – poručio je Kovačević.

Izvor: Srbija danas

Prethodni tekstOd jeseni radovi na zemunskom keju: Tender za rekonstrukciju Starog dela Zemuna
Sledeći tekstVremeplov, 5. avgust