Tender za rekonstrukciju Keja oslobođenja otvoren je juče, a među onima koji bi da obnavljaju ulicu su „Loteks grupa“, predvođena firmom iz Slovačke Republike, i „Štrabag“, registrovan u Srbiji.

Prvi su dali ponudu od 334.250.136 dinara bez PDV, dok je druga kompanija dala ponudu od 472.335.418 dinara bez PDV. Predviđena vrednost projekta bila je 360 miliona dinara bez PDV.

Ko će dobiti posao, znaće se za dve nedelje, kada bude završena evaluacija ponuda, kaže za „Novosti“ sekretar za investicije Luka Petrović.

Međunarodni tender za izvođača radova raspisan je 17. juna, na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, a otvaranje ponuda bilo je juče. Sekretarijat je još tokom proleća dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Keja oslobođenja, od Ulice Stavana Markovića do obaloutvrde. Radiće se deo dug 1.069 metara.

Po izboru najpovoljnijeg ponuđača, sledi period žalbi, a ako ih ne bude, sva je prilika da bi mašine već mogle da zauzmu ovaj deo starog Zemuna krajem septembra ili početkom oktobra. Podsećamo, radi samo ulica, ne i šetalište do obale.

Prema rečima Petrovića, radiće se nova kišna kanalizacija, ali i fekalna kanalizacija.

Na jednom delu je i nema, tačnije u zadnjem delu ulice, pa će je sada stanovnici tog dela dobiti. Tu se gradi i kolektor fekalne kanalizacije.

Menjaju se vodovodne cevi, a stavljamo i novu rasvetu celom dužinom ulice. Svuda se stavljaju kamene kocke, menja se kolovozna kontrukcija, sređuju trotoari. Deo od Petra Markovića do Stevana Markovića biće urađen od asfalta, dok će sve do obaloutvrde biti postavljena sitna kocka. Kod zgrade katastra napravićemo parking-prostor za četiri laka dostavna vozila kako bi se snabdevala Gospodska ulica. Biće napravljen i parking za turističke autobuse, kod kružnog toka – navodi Petrović.

Taj kruži tok biće napravljen kod restorana „Bela Napoli“. Ulica će od Njegoševe do obaloutvrde biti proširena na 5,5 metara i tu će biti napravljena okretnica kako bi vozila mogla da se okreću. Tada će i vatrogasna vozila, po prvi put, moži da stigni do tog dela Zemunskog keja.

Kada izvođač bude uveden u posao, rok za koji će morati da završi radove je osam meseci.

Sekretarijat za investicije je 30. jula raspisao i javni poziv za stručni nadzor nad izvođenjem radova na rekonstrukciji Keja oslobođenja.

Ko će nadzirati izvođača, znaće se 23. avgusta kada je zakazano otvaranje ponuda.

U planu je i obnova poprečnih ulica – Kosovske, Beogradske, Obradovićeve, Davidovićeve i Dr Petra Markovića, koje će dobiti novu kaldrmu. Ovim će biti vraćen ambijentalni izgled starog Zemuna.

Izvor: Novosti

Prethodni tekstObeležava se godišnjica progona Srba iz RSK u hrvatskoj akciji Oluja
Sledeći tekstKovačević o “Oluji”: Kakvi to ljudi slave klanje Srba, čije to majke nazdravljaju nad telima žrtava?