Svečano otvaranje sedmog po redu „Pećinačkog kulturnog leta“, koje organizuje Kulturni centar Pećinci, pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave, startovalo je u pećinačkom Kulturnom centru i na šetalištu u Pećincima.

U holu KC Pećinci, svečano je otvorena izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota – Zavet i inspiracija“, povodom 500 godina od razaranja tvrđave „Kupinik“ u Kupinovu.

Izložba će u Pećincima biti otvorena do 28. avgusta, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova, dok će 29. avgusta biti preseljena u dvorište Etno kuće „Putnik“ u Kupinovu, gde će biti sastavni deo programa zatvaranja ovogodišnjeg „Pećinačkog kulturnog leta“.

U 19 časova, na pećinačkom šetalištu, počinje koncert tradicionalne muzike „Zvuci naših korena…“, a u jednočasovnom programu nastupiće osamdeset učesnika – članova Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume, zajedno sa članovima hora „Mokranjac“, hora „Hrama Svetog Save“, dečjeg hora „Rastko“ i Omladinskog hora koji funkcionišu pri Pevačkom društvu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da uživaju u tradicionalnim kompozicijama, kao što su: „Vostani Serbie“, „Marš na Drinu“, „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“…, a pomenutim orkestrom i horskim ansamblima diriguju Smiljana Jančić, Katarina Stanković, Milena Antović i Bojana Radivojević iz Brestača, inače apsolventkinja na odseku Dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

„Pećinačko kulturno leto“, koje se ove godine odvija u znaku muzike, pozorišta i arheologije, traje od 15. do 29. avgusta.

Pored pomenutog koncerta, publika će u još dva naselja pećinačke opštine imati priliku da uživa u zvucima narodne i horske muzike.

U nedelju, 22. avgusta, na letnjoj sceni u Šimanovcima biće održan koncert pod nazivom „Samo pesma zna…“, dok se manifestacija završava u nedelju, 29. avgusta, koncertom simboličnog naziva „Pesmom u slavu Kupinika“, koji će biti održan u dvorištu Etno kuće Putnik u Kupinovu.

Najveća kulturna manifestacija u opštini Pećinci, koju organizuje centralna ustanova kulture, realizuje se u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, Savetima mesnih zajednica u Pećincima, Šimanovcima i Kupinovu, Tehničkom školom „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima, Osnovnom školom „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, Predškolskom ustanovom „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima, Društvom za negovanje narodne tradicije „Pećinci“ u Pećincima i Udruženjem žena „Sremica“ u Pećincima.

Izvor: RTV
Prethodni tekstVremeplov, 16. avgust
Sledeći tekstPočinje tradicionalni ”Zemun Fest 2021”