Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da je u Moskvi razgovarano o projektu proširenja linija Bg voza koji treba da poveže prigradske opštine i da bude kompatibilan sa budućim metroom.

Istovremeno sa izgradnjom metroa želimo da proširimo linije BG voza. U prvoj fazi hoćemo da nabavimo 39 kompozicija, da rekonstruišemo više od 200 kilometara šina i da izgradimo oko 80 kilometara nove pruge, najavio je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, namera je da se BG vozom poveže Zemun sa Surčinom, budućim Nacionalnim stadionom i aeorodromom „Nikola Tesla”, a kasnije da se povežu Beograd i Obrenovac, kao i da se urade dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu.

Cilj je da ta mesta, uključujući Sopot i Barajevo, budu povezani brzim vozovima u špicu na 15 minuta, a van špica na pola sata. U gradu će taj takt biti na 10 minuta u špicu, a 20 minuta van njega, najavio je Vesić.

On je najavio da će do 2030. godine u Beogradu dominantan biti šinski sistem saobraćaja, kao osnovni podsistem javnog prevoza.

Imaćemo dve linije metroa i BG vozom biće povezane sve prigradske opštine, osim Grocke, a predviđeno je i proširenje tramvajske mreže za oko 100 kilometara, uključujući linije na levoj obali Dunava i na Bežaniji, rekao je Vesić.

Najavio je i da Beograd do 2030. godine više neće imati autobuse na dizel gorivo, jer je predviđeno da svi autobusi javnog gradskog prevoza budu električni, odnosno hibridni, ili da koriste prirodni gas.

Izvor: FoNet