Kako se situacija sa pandemijom korona virusa čini stabilnijom i povoljnijom u većini evropskih zemalja, tako i svi oni koji su željni odmora kraj maja i početak juna meseca koriste za planiranje letovanja.

Ono što čini bitan deo odluke gde ćemo i kako letovati jesu finansije. U godinama pre pandemije jun je bio mesec kada su građani Srbije obično u velikom broju podizali keš kredite.

Međutim, kada je reč o kreditima za letovanje neke banke imaju specifičnu ponudu baš za tu namenu.

Turistički krediti su uobičajeni u ponudi banaka. Obično su to kratkoročni krediti koji se realizuju na osnovu profakture za turističko putovanje, koje klijent dobija od turističke agencije, za konkretan aranžman za koji je zainteresovan.

Banke nude i druge mogućnosti za finansiranje letovanja, zimovanja i drugih putovanja. Pojedine banke u saradnji sa turističkim agencijama omogućavaju plaćanje turističkih aranžmana putem platnih kartica, na šest do 12 meseci i to bez kamate.

“U nekim situacijama, kada cena aranžmana nije previše visoka, putnici mogu da svoje obaveze prema agenciji plate čekovima sa odloženim plaćanjem, na 6 do 12 rata, takođe bez kamate. Za klijenta banke, naravno, postoji mogućnost da svoje putovanje finansira korišćenjem gotovinskog kredita”, kažu za Biznis.rs iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

Iako banke nude različite uslove za dobijanje kako namenskih, tako i keš kredita, u većini slučajeva lakše ćete doći do kredita u gotovini. Ukoliko uzmete keš kredit sa novcem možete da raspolažete kako hoćete i niko vas neće pitati za koje namene uzimate pozajmicu. U tom slučaju novac direktno leže na račun i ono što planirate možete kupiti gde hoćete i kada hoćete.

Ako se odlučite da za letovanje podignete kredit, uglavnom će vam većina banaka ponuditi da pozajmica bude dinarska. Kamate i period otplate takođe se razlikuju od banke do banke.

“Precizne uslove za dobijanje kredita za letovanje može da da svaka pojedinača banka za sebe. Ono što se zna to je da su krediti uglavnom izraženi u dinarima, uz fiksnu kamatnju stopu koja se kreće od 6,5 do osam procenata. Rok otplate je od 12 meseci do 72 meseca, a najčešće se odobravaju bez učešća i bez troškova obrade kredita”, objašnjavaju iz Udruženja banaka Srbije.

U junu se najčešće uzimaju keš krediti za letovanje

Zbog specifične situacije u kojoj se nalazimo zbog pandemije još uvek građani oklevaju kako sa planiranjem putovanja, tako i za uzimanjem kredita za odmor. Kako je pokazalo iskustvo iz godina pre pandemije, početak juna je period u kome se najčešće podižu keš ili namenski krediti.

“Ako se nastavi trend slabljenja pandemije, kao i trend otvaranja turističkih zemalja za goste iz inostranstva, a posle godinu dana otkako traje epidemija korona virusa, može se očekivati povećano interesovanje građana za putovanje u inostranstvo. Sigurno da će se jedan deo putnika odlučiti i da letovanje finansira iz kredita”, kažu iz Udruženja banaka Srbije.

Naši sagovornici iz UBS navode da oni uvek savetuju da i prilikom izbora turističkog aranžmana građani vode računa o svojim mogućnostima – ako ga finansiraju iz kredita poželjno je za klijenta je da u pitanju bude kratkoročan zajam, najduže do 12 meseci.

Finansijski savetnici, uglavnom, kada je reč o uzimanju kredita za neku posebnu namenu, kao što je letovanje, navode da je uvek bolje novac prvo uštedeti nego plaćati kamatu na kredit.

Izvor: zemun.rs
Prethodni tekstMeđunarodno muzičko takmičenje u disciplinama klavir, flauta i klarinet
Sledeći tekstIzmene zakona o ličnim kartama – jedan podatak će ipak morati da se doda?