Ideja ovih plemenitih kamiondžija, bila je da se skupe sredstva za novogodišnje i božićne praznike za oko 100 mališana iz Srbije, i oko trideset dece sa prostora Republike Srpske.

„Kad se male ruke slože, sve se može.“ Istina, njihove ruke nisu baš male, jer treba snage držati u rukama volan kamiona teškog po nekoliko tona, ali su im srca zlatna, i zbog njih, deca iz nekoliko mesta u Vojvodini i beogradske opštine Surčin, imaju osmeh na licu.

Naime, uprkos korona virusu, Deda Mraz je ipak stigao do mališana. Kako su mu sanke i irvasi bili na popravci, morao je da podeli paketiće kamionom, što oduševljenim mališanima nije smetalo.

Za ovaj predivan gest, zasluženi su momci članovi grupe „Drug sa druma“, kamiondžije koji nedelje i mesece provode na putu, daleko od svojih domova i porodica.

Grupa koju je osnovao Petar Vidović, započela je prikupljanje paketića pre nekih mesec dana. Naime, ideja ovih plemenitih kamiondžija, bila je da se skupe sredstva za novogodišnje i božićne praznike za oko 100 mališana iz Srbije, i oko trideset dece sa prostora Republike Srpske.

Prvobitna ideja je bila da napravimo par paketića za neku decu koja nemaju sreće u životu, kojima roditelji ne mogu obezbediti ni to za Novu godinu i Božić, bilo da su to naše komšije ili deca kolega koja nažalost više nisu sa nama ili su zbog povrede na radu, u teškom položaju. Na taj moj predlog, javio se izuzetan broj kolega. Napravili smo 83 paketića za decu naših stradalih kolega i za one koji su bolesni, koji su ostali udovci ili su samohrani očevi. Uz sve to smo izabrali i par porodica lošeg materijalnog stanja po predlozima kolega„, rekao je Petar.

Paketiće će dobiti i deca radnika JKP Putevi Srbije“, koji su nastradali prošle godine u sudaru sa kamionom, ali i veći broj mališana iz Republike Srpske.

„Paketiće smo obezbedili i za decu čiji su očevi poginuli prošle godine kada je kolega izgubilo kontrolu nad kamionom i naleteo na vozilo Puteva Srbije. Tada je petoro dece ostalo bez očeva. Takođe, obradovali smo i oko trideset dece sa prostora Republike Srpske, i za to je zaslužan kolega Spasoje Marković, trenutno nastanjen u Nemačkoj, koji je pokrenuo svoje kolege sa druge strane Drine, nezavisno od akcije, ali pod istim logom“, rekao je Petar.

Njihovu inicijativu prepoznali su i iz opštine Bačinci, te su zamolili Deda Mrazove iz šlepera da donesu i njihovom najmlađim sugrađanima paketiće, što su „drumski gorštaci“ bez pogovora i učinili. Pored dece iz ovog mesta kraj Šida, paketiće su dobili i mališani iz Surčina i Žablja, o čemu je pričao Duško Nikolić iz Šida, jedan od članova grupe „Drug sa druma“ koji je zajedno sa kolegom po zanimanju i kumom, Bojanom Bulićem, obukao kostim Deda Mraza, nakon čega su krenuli u prazničnu avanturu.

Pozvao me je predsednik mesne zajednice da pita da li bi došli u Bačince da podelimo paketiće koje opština dodeljuje. Naravno, pristali smo. Iskreno, ne znam koliko je paketića bilo, ali je dodela trajala dva sata. Bilo je savršeno, deca su nam se baš obradovala. Verovatno zbog svega što nam se dešava sa koronom, nisu verovali da će Deda Mraz da stigne. Međutim, ni korona ga nije zaustavila, na radost njihovih osmeha„, kaže on.

Dečiji osmeh nema cenu

Supruga Jelena, ćerka Ivana (9) i sin Nemanja (6), mogu da budu ponosni i srećni što je Deda Mraz baš iz njihove kuće krenuo da raznosi paketiće i crta osmehe na licima mališana. Njegov kamion radosti, nije zaobišao ni decu kolege iz beogradskog naselja Surčin, ali i iz Žablja, mesta u blizini Zrenjanina.

Imali smo u Surčinu dva paketica za Kristinu i Strahinju. Pored toga, bili smo i u Žablju, tamo smo imali dva paketića preko mesne zajednice Bačinci da dostavimo i jedan paketić koji je išao preko nađe organizacije ‘Drug sa druma’. Zbog ovakvih stvari, tog osećaja da činiš nešto dobro i plemenitno, drago mi je da smo se organizovali i pokrenuli celu priču, te u narednim danima, Deda Mraz stiže i do ostalih mališana„, kaže nam Duško, dodajući kako dečiji osmeh nema cenu.

Izvor: Mondo/Blic
Prethodni tekstSrbija dobija VAR sistem
Sledeći tekstIvana je sa tri godine počela da gubi vid zbog fleke na licu